Džin: U pripremi monografija o istraživanju Vižule

Ovdje se nalazila vila na Vižuli (arhiva/S. R.)
Ovdje se nalazila vila na Vižuli (arhiva/S. R.)

- Unatoč nezavidnoj financijskoj konstrukciji, i ove ste godine uspjeli organizirati arheološki skup, i to u Puli i Zadru. Hoće li taj skup na dvjema lokacijama postati tradicionalan?

- U Puli i Zadru krajem studenog Međunarodni istraživački centar za arheologiju Brijuni-Medulin, kao funkcionalni Centar za arheološka istraživanja zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", pod trajnim pokroviteljstvom UNESCO-a i u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru (jednom od najmlađih hrvatskih muzejskih institucija, utemeljenoj 2006.) i Društvom za povijest i kulturni razvitak Istre u Puli održao je 19. međunarodno arheološko savjetovanje na temu "Život sa staklom od prapovijesti do srednjeg vijeka". Kao voditeljica MIC-a za arheologiju Brijuni-Medulin sa sjedištem u Medulinu i nadalje ću se zalagati da se godišnja okupljanja europskih i svjetskih arheologa, s obzirom na osnovnu temu savjetovanja, održavaju na dvjema lokacijama, tako da započnu ili završe u Istri (Pula, Medulin, Rovinj), rekla je mr. Kristina Džin.

- Radite na brojnim znanstvenim projektima.

- Da, na projektu eko-arheološkog parka u Medulinu, u finalnoj je fazi rad na monografskom prikazu dvadesetak godina arheoloških istraživanja Vižule gdje će biti prvi puta objedinjeni rezultati kopnenih i podmorskih istraživanja (autori su prof. dr. sc. Vesna Girardi Jurkić - Kristina Džin - Igor Miholjek); dovršavam projekt "Sjaj antičkih nekropola Istre" započet s dr. sc. Vesnom Girardi Jurkić, u okviru doktorske disertacije "Rimski Nezakcij: političke, arhitektonske i religijske mijene" itd.

- Planovi rada MIC-a za arheologiju.

- S obzirom na recesijsko razdoblje, vrlo je teško govoriti o daljnjoj realizaciji projekata MIC-a za arheologiju. U svakom slučaju, u sastavu istraživačkog programa radit će se na arheološkom istraživanju i sistematizaciji nalaza antičke-kasnoantičke maritimne vile na Vižuli kod Medulina, pripremi 20. međunarodnog arheološkog savjetovanja na odabranu temu koje će biti održano in memoriam prof. dr. sc. Vesni Girardi Jurkić… (Vanesa BEGIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter