Džihadisti zauzeli Tal Afar na sjeverozapadu Iraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sunitski pobunjenici ISIL-a zauzeli su u nedjelju nakon teških borbi većinski turkmenski grad Tal Afar na sjeverozapadu Iraka, učvrstivši svoju poziciju na sjeveru zemlje nakon munjevite ofenzive koja bi mogla dovesti do njezina raspada.

Stanovnici Tala Afara kazali su telefonom za Reuters da je grad pao u ruke pobunjenika nakon bitke u kojoj su obje strane pretrpjele velike gubitke.

"Militanti su pregazili grad. Vodile su se teške borbe i mnogi ljudi su poginuli. Šijitske obitelji su pobjegle na zapad, a sunitske na istok", rekao je jedan gradski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

To je za CNN potvrdio i irački general Mohamed al-Kuraiši. Tal Afar se nalazi u pokrajini Ninivi, na pola puta između granice sa Sirijom i Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji su militanti Islamske države Irak i Levant zauzeli prošli tjedan na početku ofenzive.

ISIL je u nedjelju zauzeo i dva sela u Adhaimu, čime je ušao u pokrajinu Dijalu, sjeveroistočno od Bagdada. Uz to, sukobi s islamistima izbili su i u blizini Al-Halisa, oko 30 kilometara od glavnog grada Dijale Bakube, kazali su za CNN lokalni policajci. Bakuba se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Badgada. Etnički je miješani grad i suniti su u blagoj većini. Kada bi pala, to bi ISIL-u omogućilo pristup Bagdadu iz tri pravca, iz pokrajine Anbar na zapadu, Ninive i Salahudina na sjeveru i Dijale sa sjeveroistoka.

U međuvremenu, između 50 i 100 američkih marinaca i vojnika stiglo je u američko veleposlanstvo u Bagdadu, kojemu je Washington zbog napredovanja džihadista obećao pojačanja, rekao je u nedjelju za CNN jedan američki dužnosnik.

ISIL je u subotu navečer na Twitteru i internetu objavio da je u Tikritu pogubio 1.700 zarobljenih šijitskih pripadnika iračkih snaga sigurnosti, potkrijepivši tvrdnju stravičnim fotografijama, no to još nije potvrđeno.

MVEP: Hrvatski državljani u Iraku zasad nisu u opasnosti

Nitko od hrvatskih državljana koji se nalaze u Iraku trenutno nije u neposrednoj opasnosti i normalno obavljaju svoj posao, a u slučaju pogoršanja stanja započet će se s evakuacijom, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Dvadesetak hrvatskih državljana nalazi se u gradu Erbilu na području Kurdistana, i trenutno nisu u neposrednoj opasnosti te normalno obavljaju svoje poslove. Zračna luka u Erbilu normalno funkcionira", kaže MVEP. "Specijalna misija je u kontaktu s njima, kao i s desetak hrvatskih državljana koji su u Basri i desetak koji borave u Bagdadu, a neki od njih su zaposleni u zaštitarskim tvrtkama".

Stanje u Erbilu i Basri je mirno te se u slučaju potrebe može normalno otputovati iz tih dijelova zemlje, a u Bagdadu je također zasad mirno i pod kontrolom. U slučaju pogoršanja situacije započet će se s evakuacijom, dodaje Ministarstvo.

Od petka se na internetskoj stranici MVEP-a nalazi preporuka koja vrijedi do daljnjega, a po kojoj se hrvatskim građanima preporuča izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Faludža, kao i cijele provincije Nineva i Salah-ad-Din.

"Svima koji su trenutno u tim područjima savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak", kažu iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter