Džihadisti zauzeli sirijski grad na granici s Irakom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Džihadisti Islamske države (IS) u utorak su nakon žestokih trodnevnih sukoba sa sirijskim pobunjenicima zauzeli ključan sirijski grad Bukamal, koji se nalazi na granici s Irakom, izvijestio je u utorak sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Omar Abu Lejla glasnogovornik pobunjenika koji se istodobno bore s džihadistima Islamske države i vojnim snagama Bašara al Asada, rekao je da su džihadisti zauzeli grad nakon što su dobili pojačanje iz susjednog Iraka u kojem Islamska država pod kontrolom drži brojne pokrajine osvojene tijekom ofenziva koje su počele 9. lipnja.

Grad Bukamal zauzet je dva dana nakon što je IS proglasio kalifat u dijelovima istočne Sirije i zapadnog Iraka, pozvavši sve muslimane u svijetu da slušaju svog i njihova vođu Abu Bakra Al Bagdadija.

"IS je zauzeo potpunu kontrolu nad Bukamalom u pokrajini Deir Ezor, poznatoj po nalazištima nafte, nakon žestokih sukoba s pobunjenicima koje podupire sirijski ogranak Al-Kaide, Fronta al Nusra", stoji u priopćenju Opservatorija.

Lejla, glasnogovornik pobunjenika u pokrajini Deir Ezor, za France presse je rekao da je "borba bila žestoka, no da su borci IS-a ovu bitku dobili". "Džihadisti su pobijedili jer su u noći na ponedjeljak dobili snažna pojačanja iz Iraka", kazao je.

U pokrajini Deir Ezor već mjesecima bjesne žestoki sukobi između džihadista koji su se donedavno borili pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta i pobunjenika koje podupire Fronta al Nusra.

Stotine obitelji pobjegle su iz Bukamala pred sukobima, rekao je Lejla. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter