Džepari se najbolje snalaze u gužvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gužva je idealna situacija u kojoj se snalaze džepari. Tada najlakše neopaženo iz džepova ili torbica izvlace novcanike. Spretni i neupadljivi udalje se a da žrtva ni ne zna da je okradena. Kada to primijeti, lopov je vec daleko.

Ljeto i ljetne gužve idealne su upravo za takva (ne)djela, a ove sezone je to cak i primjetnije nego inace. Naime, prema informacijama koje smo ovih dana dobili, veliki broj Puljana bio je žrtva džepara u supermarketima, na ulicama i plažama. Olakšani su za novcanike s novcem i još vrjednijim dokumentima, koje su samo na tren ispustili iz vida.

Jedna mi se obratila, dok me druga pokrala

Valter Opašic, voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske, objašnjava nam da krada novcanika iz torbice žene koja je bila u kupovini u jednom trgovackom centru nije džepna krada, vec je u policiji vode kao kradu. Stoga statistika kaže da u prvih šest mjeseci PU istarska nije evidentirala nijednu džepnu kradu, a prošle godine samo dvije.

- Bila sam u trgovackom centru kada mi je prišla ženska osoba i obratila mi se na engleskom jeziku. Pokušala sam joj pomoci i dok sam joj objašnjavala valjda mi je druga za to vrijeme iz torbice izvadila novcanik. Torbicu, nažalost, nisam zatvorila. Ostala sam i bez novca i bez svih dokumenata. Mislim da su one radile zajedno. Slucaj sam prijavila policiji, a buduci da sam prijateljicama ispricala što mi se dogodilo, saznala sam da je na isti nacin pokradena još jedna žena u drugom trgovackom centru, ispricala nam je naša citateljica koja je željela ostati anonimna.
Njoj se dogodilo upravo ono na što upozorava Opašic.

- Džepari se ne razlikuju od drugih. Vrlo su uvježbani i izuzetno vješti. Cesto rade u skupini koju cini trojka - jedan radi gužvu, drugi zavlaci ruku u džep ili torbicu, izvlaci novcanik, predaje ga trecem, koji je stajao neopažen i polako odlazi u gužvu. Dovoljna je samo mala neopreznost koju oni iskoriste, kaže Opašic.

Najrizicnija mjesta na kojima ce džepari posegnuti za tudim novcanikom u džep ili torbicu su gužve na bilo kojem mjestu. Primjerice, u autobusu ili na brodu, u kaficu, na ulazu ili izlazu iz kina, kazališta, sportske dvorane, u cekaonici autobusne ili željeznicke postaje, cak i zdravstvene ustanove. Opašic upozorava da se džepari na putovanjima mogu predstaviti kao ljubazni suputnici te da stvari nepoznatoj osobi ne treba ostavljati na cuvanje. Ponekad ce džepar ponuditi i da vam pomogne izaci iz, primjerice, autobusa i upravo vas tada pokrasti.

Plaže idealno mjesto za krade

Ljeti džepari obilaze plaže. Kada primijete da su kupaci otišli u more, odu do njihovih stvari i uzmu one vrednije. Svoje žrtve najcešce promatraju iz prikrajka i pretvaraju se da su i oni kupaci. Udalje se prije no što se pokradeni vrate iz mora. Na meti su im novcanici, mobiteli, fotoaparati i druge vrijednosti koje kupaci nose sa sobom. Policija upozorava da se stvari na plaži ne ostavljaju bez nadzora. Netko uvijek treba ostati cuvati ih.

Džeparima su omiljene ženske torbice. Zato ih valja uvijek držati zatvorene i cvrsto uz tijelo. Novac bi trebalo odvojiti od ostalih dokumenata u novcaniku, ne nositi velike iznose pa i placanja radije obavljati raznim karticama. U tom slucaju PIN-ovi kartica ne bi smjeli biti u novcaniku. "Dugoprstici" kod muškaraca obožavaju stražnje džepove hlaca. Za izvlacenje novcanika potreban im je jedan tren, a pažnju žrtve mogu odvratiti ili zapitkivanjem ili guranjem. (Piše Silva BODLAJ IVAŠIC)


Najrizicnija mjesta
* gužve u prijevoznim sredstvima (autobus, brod, vlak, zrakoplov…)
* gužve u kaficima (posebno oko šanka) i drugim ugostiteljskim objektima
* gužve na ulazu i izlazu iz sportskih stadiona i posebno pri iskazivanju navijacke strasti
* cekaonice na autobusnim i željeznickim postajama, u zracnim lukama i pristaništima
* liftovi ili pokretne stepenice, sportska nadmetanja, zabave, tržnice, sajmovi, razna javna okupljanja, kinodvorane, kazališta
* plaže, hoteli, kampovi, razlicite proslave, koncerti, vjerski objekti, pogrebi
* zdravstvene i druge ustanove gdje se okuplja veci broj gradana


Podijeli: Facebook Twiter