Džarba ponovo na čelu Sirijske nacionalne koalicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ahmed Džarba, koji od srpnja 2013. predvodi Sirijsku nacionalnu koaliciju, oporbu režimu u Damasku, u nedjelju je u Istanbulu ponovo izabran na tu dužnost, ističe koalicija u priopćenju.

Džarba, za kojega je glasovalo 65 izaslanika, a 52 su bila protiv, pobijedio je jedinog suparnika Riada Hidžaba koji je napustio tabor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i pridružio se oporbi.

Koalicija koja je prvo izvijestila o izboru trojice potpredsjednika, na koncu je odlučila da će u ponedjeljak organizirati još jedno glasovanje, ocijenivši da je premala razlika u osvojenim glasovima trojice kandidata.

Trebao se izabrati i novi glavni tajnik, ali još nije odlučeno između poduzetnika povezanog s Katarom, Mustafe al-Sabaga i sadašnjeg obnašatelja te dužnosti Badra Džamusa.

Ahmad Džarba koji je izabran na šest mjeseci, već je bio izabran za predsjednika koalicije 6. srpnja 2013. nakon burnih izbora. U dobrim je odnosima sa Saudijskom Arabijom, jednim od glavnih podupiratelja sirijske oporbe.

Koalicija će na sjednici u Istanbulu u ponedjeljak odlučiti hoće li sudjelovati na mirovnoj konferenciji zakazanoj za 22. siječnja u Švicarskoj.

Sirijsko nacionalno vijeće (SNV), najveća oporbena skupina, najavila je pak da će bojkotirati konferenciju prozvanu Ženeva 2.

Postoji bojazan da koalicija zbog tog bojkota neće poći na pregovore, to više što, kako je rekao član vijeća Samir Našar, dugogodišnji pripadnik oporbe Ahmed Džarba ne želi ići u Ženevu.

Džarba, rođen 1969. u Kamišliju, na sjeverozapadu Sirije, uz granicu s Turskom, sunitski je musliman koji je pokušao uvjeriti arapske i zapadne zemlje da naoružaju pobunjenike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter