Dvostruko više sredstava istarskim kulturnjacima

Među najvećim dobitnicima je Motovun Film Festival s 370 tisuća kuna - s otvaranja prošlogodišnjeg festivala (Arhiva)
Među najvećim dobitnicima je Motovun Film Festival s 370 tisuća kuna - s otvaranja prošlogodišnjeg festivala (Arhiva)

Istarski župan Valter Flego donio je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih programa u kulturi za 2016. godinu, a o kojem će odlučivati Županijska skupština u ponedjeljak, 23. svibnja. Tada bi kulturnjaci, ukoliko to bude izglasano, umjesto prvotno planiranih 2.148.580 kuna trebali dobiti ukupno 4.502,300 kuna.

Stavke "Kulturni programi - javne potrebe" narast će s 1.408.580 na 2.154.500 kuna, "Književnost i izdavaštvo" iznosit će nakon županovih izmjena 220 tisuća kuna, umjesto ranije predviđenih 87.380 kuna, a "Manifestacije" rastu s 43 tisuće na 60 tisuća kuna.

Među u prijedlogu navedenim korisnicima "proračuna za kulturu" ima i onih kojima je Ministarstvo kulture uskratilo ili znatno umanjilo potpore, a tu su i udruge koje se od ove godine financiraju po novim pravilima i u novom terminu.

Bogatije manifestacije

Prema tom prijedlogu, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri dobit će 240 tisuća kuna, Monte Libriću će ići 50 tisuća kuna, a udruzi Metamedij za Kulturistru 130 tisuća kuna. Visualiji bi pripalo 30 tisuća kuna, Labin Art Expressu za Bijenale industrijske umjetnosti 40 tisuća, a Mediteranskom kiparskom simpoziju 50 tisuća, koliko bi trebalo ići i Istarskom ogranku DHK-a za program rada.

Motovun film festival dobio bi 370 tisuća kuna, Zagrebački plesni ansambl za 17. festival plesa i neverbalnog kazališta Savičenta 200 tisuća kuna, a SAKUD za 22. međunarodni kazališni festival PUF 150 tisuća.

Legendfestu bi prema tome išlo 50 tisuća kuna, a udruzi Prosoli za Dvigrad festival 40 tisuća. HDLU-u Istre išlo bi 50 tisuća kuna, Kazalištu Ulysses za Brijunsko ljeto 40 tisuća, a udruzi Čarobnjakov šešir 45 tisuća. Čakavskom saboru Žminj za program rada pripadalo bi će 32.800 kuna, a Mediteranskom plesnom centru za programaciju 40 tisuća kuna.

Udruga Zvona i Nari dobila bi deset tisuća kuna za književno svratište, a Udruga "Mirko Kovač" za Dane Mirka Kovača sedam tisuća kuna.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika za časopis Nova Istra i Pulske dane eseja trebao bi dobiti 87 tisuća kuna, a isti ogranak za "Povijesni erotikon istarski" Darka Dukovskog 20 tisuća kuna. Istarsko povijesno društvo Pula za godišnjak Histria dobio bi sedam tisuća kuna.

Transhistria ensamble za Panphoniu istrianu 4 dobila bi 40 tisuća kuna, a OKUD Istra za 41. međunarodni susret harmonikaša 35 tisuća kuna. Zlatnom lavu išlo bi 30 tisuća, Hrvatskom saboru kulture za 49. susret hrvatskih pjevačkih zborova 15 tisuća, a po deset tisuća kuna Baromus festivalu, Hrvatskoj glazbenoj uniji za Ljetne jazz radionice, jazzistri Pula za koncerte JazzIstra Orchestra, te Pulskoj filmskoj tvornici za Medionaute. Pet tisuća kuna bilo bi namijenjeno Gradskoj radionici Pula za Točku susreta.

Po deset tisuća kuna u kategoriji Vizualne umjetnosti dobio bi HDLU Istre za godišnju izložbu svojih članova i novoprimljenih članova, UO Apoteka Vodnjan za godišnji program, Studio Golo brdo iz Rovinjskog Sela, UO Robot za izložbe u galeriji Poola, dok pet tisuća kuna vodnjanska Apoteka za Cinemaniac 2016. Forum i Društvo arhitekata Istre za Dane arhitekture u Istri.

Nove medijske kulture također bi dobile više sredstava, udruga Veliki mali čovjek za Sedam dana stvaranja 45 tisuća, a po deset tisuća Albus Pazin za Istrakon, Udruga Kulturban za Audioart 07, Faro 11 za konferenciju Kiki: Novi mediji u fokusu te Savez udruga Rojc za društveni centar Rojc TEHA.

I stavka "Nematerijalna kulturna baština" trebala bi biti bogatija. Savez folklornih društava Istarske županije dobio bi 50 tisuća kuna za 51. smotru narodne glazbe i plesa Istre, Udruga Tragovi za očuvanje vlaškog i žejanskog jezika 30 tisuća, 15 tisuća KUD "Ivan Fonović Zlatela" za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Kršana, KUD Istarski željezničar iz Roča za manifestaciju "Z armoniku v Roč", kao i RKUD Raša za Meh na srcu i Labinske konti. Udruzi Tradinetno Pazin za istoimeni festival išlo bi 13 tisuća kuna, a Savezu folklornih društava Istarske županije za drugu malu smotru folklora sedam tisuća kuna.

Više sredstava za gostovanja

Međunarodna suradnja također je bogatija, a između ostalih Labin Art Express trebao bi dobiti deset tisuća kuna za Rudnike kulture, a Udruga Seasplash 7.500 za Visual/Lab/EduSplash. Tu su uključena i sredstva za gostovanje pojedinih zborova i klapa na festivalima, poput pulskih Teranki (tri tisuće), pulske Nešpule (6.300) pazinskih Roženica i rovinjskog Rubina, svakom po sedam i pol tisuća kuna. Istarsko povijesno društvo za međunarodni znanstveni skup "U sjeni velikog rata" moći će računati na 7,5 tisuća kuna.

Festival istrovenetskog dobivao bi 50 tisuća kuna, Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre za kviz Krasna zemljo 22.500, a udruga Metamedij za Metamedia Remiks Lab deset tisuća, koliko ide i za restauratorske radove na freskama u sakristiji župne crkve u Fažani.

Komoč koruna iz Ližnjana trebao bi dobiti 1.620 kuna za otkup knjige "Škura, škura boška" Natalije Grgorinić, Ognjena Rađena i Ljubomira Grgorinića Rađena. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter