Dvostruko više grožda nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u središnjoj Istri berba grožda je u punom jeku. Posjetili smo jednog od vecih vinogradara i vinara Pazinštine Ranka Andelinija, ciji se vinogradi rasprostiru na visoravni izmedu Velanova Brijega, Lindara i Gracišca, da bismo ga upitali kakvi su ovogodišnji prinosi.

"Ovogodišnja je berba kvantitativno drasticno bolja od lanjske pa ocekujemo dvostruko bolje prinose, negdje oko 150 tona grožda. Prošla je godina bila katastrofalna, a ova maksimalna", kaže Andelini, ciji su vinogradi s najvišom tockom na 470 metara nadmorske visine jedni od najviših u Istri. "Dugotrajna kiša i loše vrijeme uvjetovali su nejednolicnu cvatnju vinove loze što je utjecalo da šeceri budu nešto niži (krecu se od 15,5 do 18 jedinica), medutim kiseline su u granicama normale za ovo podrucje, oko sedam grama kiselina po litri, što je dobro, jer obicno kad su šeceri niži, onda su i kiseline izraženije", objašnjava Andelini.

Berbu su poceli prije dva tjedna, a trajat ce još toliko. Prvi su na red došli cokoti chardonnaya, zatim malvazije, a za kraj ce brati merlot i cabernet sauvignon. Ovisno o vremenskim prilikama, što duže ce pricekati s branjem crnog grožda da bi se povecali šeceri i ekstrakti te tako dobila punija i bolje strukturirana vina. Kao dugogodišnji kooperant Istravina, vecinu ce grožda utržiti kod njih, a manji dio preraditi u vlastitoj režiji.


Podijeli: Facebook Twiter