Dvostruko "Yes" za Nadu Galant & Robertu Razzi

Roberta Razzi, Melita Jurkota i Nada Galant
Roberta Razzi, Melita Jurkota i Nada Galant

U sklopu ovogodišnjeg ciklusa Pučkog otvorenog učilišta -"Pisac u prolazu", u Rovinju su gostovale dvije renomirane domaće pjesnikinje - najistaknutiji ženski glas čakavske suvremene poezije Nada Galant i sjajna pjesnikinja i slobodna umjetnica Roberta Razzi.

Kroz njihovu poeziju vodila je moderatorica Melita Jurkota, inače inicijatorica ovih otvorenih i nekonvencionalnih književnih susreta, koji su se s godinama postojanja (od 2003.g.) pretvorili u istinsku poslasticu za sve zaljubljenike lijepe pisane riječi.

- Karakterom oprečne Nada Galant i Roberta Razzi pišu poeziju i u svom su stvaralaštvu iznimno uspješne. Povezuje ih dijalektalna poezija, a razdvaja temperament. Jer, dok je Galant iznimno samozatajna, Razzi se "prelijeva u sve medije, uključujući i interijer". No, bez obzira na njihove karakterne suprotnosti obje su iznimno čvrste žene i ne manje važno, kako to lijepo i sama reče Razzi - "nisu falš i nisu krivotvorine".

U opuštenoj atmosferi od Nade Galant, koja je čitala pjesme iz posljednje zbirke "Uozlji" za koju je dobila na Nagradu Mate Balote, doznali smo da njeni stihovi nastaju poput krugova.

- Pišem kada imam što reći. To je pak, jednostavno! Pjesme su moj život i uvijek mi je čudno kada kritičari imaju o njima što novo i zanimljivo napisati, rekla je Nada Galant autorica zbirki Uroki ruok (1988.), Hćeri Evine (2003.), Ulaz u večernju svjetlost (2004. u koautorstvu), te Neka buo (2007.).

Roberta Razzi, promovirala je, na svoj karakteristični scenski način pjesme iz zbirki "Štrigi, sanji i mirakul" (2002.) i "Lakoma Beti" (2007.). Uvijek svoja i bez dlake na jeziku Razzi je nasmijala i oraspoložila publiku. O Roberti Razzi bilo što govoriti bili bi suvišno. A tko je ona možda najbolje ilustrira rečenica, za potrebe ovog teksta izvučena iz konteksta koju je sama u razgovoru s publikom izrekla - "čovjek je jedina zastava za koju se borim".

Za one koji nisu stigli i nisu mogli prisustvovati prvom književnom susretu slijede dva popravna. U istom prostoru, a riječ je o gradskoj kavani "Adriatic" u ponedjeljak 29. listopada gosti večeri bit će Ivica Prtenjača i Neven Ušumović, a 21. prosinca u Multimedijalnom centru i na Božićnom sajmu knjiga predstavit će se tri splitska bisera - Predrag Lucić, Boris Dežulović i Olja Savičević. (Napisala i snimila N. O. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter