Dvostruki izbori u Buzetu: parlamentarni i "po starinski"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvostruki izbori održavaju se ove nedjelje u Buzetu; parlamentarni i izbori "po starinski" kojim su ove godine zaželjeli osvježiti sadržaje jednog od najljepših turističko - povijesnih spektakla unutrašnje Istre. Na Trgu ispred župne crkve uprizorit će se skečevi na temu "Izbora za općinstvo zastupstvo" kao novi sadržaj ovogodišnje tradicijske pučke manifestacije Subotine po starinski.

Glasali samo muškarci stariji od 24

- Iako šaljivog karaktera, skečevi imaju uporište u povijesnim dokumentima i stvarnim događajima, izborima za predstavničko tijelo nekadašnje Općine Buzet, a koje je na svojoj prvoj sjednici izabiralo općinskog načelnika. Priča se temelji na zakonu, odnosno Općinskom Izbornom redu za Markgrofoviju Istru br. 13 od 13. lipnja 1863. godine. Pravo glasa u to vrijeme imale su isključivo muške osobe starije od 24 godine, a koje su plaćale porez na posjed ili obrt ne manji od 2 krune godišnje, iz cenzusa je bilo izuzeto svećenstvo, učitelji, i državni službenici, otkrio nam je član Organizacijskog odbora Matija Nežić.

Među novostima, dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić, istaknula je da će Školica po starinski sa svojih 16 učenika nižih razreda po prvi puta biti smještena u zatvorenom prostoru, u holu suda na Trgu ispred Župne crkve  gdje će se dočarati atmosfera učionice s prijelaza stoljeća. Osim prirodopisa, djeca će između ostalog moći čuti buzetske legende i provice, upoznati kaligrafiju a od igara po starinski naučiti igrati na pike.

Pošta po starinski djelovat će u sklopu izložbe "Buzet na starim razglednicama" u prostorima Zavičajnog muzeja dok će Carsko kraljevska kasarna otvoriti svoja vrata na Loparu, a jandarmi i stacionirani vojnici će marširati ulicama grada i održavati red.

U podne podižu zastavu na Velim vratima

Petnaestu godinu za redom stari grad Buzet vratit će se u prošlost, na prijelaz iz 19. u 29. stoljeće, u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, kovačnice, pekare, češljare, lončarstva, pletarstva, tkalačkog stana i postolara, uličnih svirača, dama i kavalira. Prema već ustaljenom scenariju, točno u podne na Velim vratima podići će se zastava. Povorka kostimiranih likova prošetat će se do Titovog trga gdje će je dočekati notajo, potpisat će se dečižjon, a čin potpisivanja pratit će kampelanje s zvonika, specifično svečano udaranje batom o zvona. U Zavičajnom muzeju u 18 sati otvara se izložba slika akademskog slikara Harija Ivančića.

U petak Hladno pivo, u subotu Jasmin Stavros

Gradski praznik u Buzetu slave i uz rock koncert - nastup zagrebačkih grupa Elemental i Hladno pivo, koji u Mašimovoj škuji počinje u petak u 21.30 sati. Ulaz je besplatan.

U subotu u 10 sati u Narodnom domu održat će se kazališna predstava za djecu "Vitez željeznog srca" u izvedbi Teatra Naranča. Buzet je domaćin 51. smotre narodne glazbe i plesa Istre koja na Trgu Fontana počinje u 16 sati. U 19.30 sati započinje priprema fritade od 2.016 jaja s desetak kilograma tartufa u divovskoj tavi. Od 21 sat kreće Noć od Subotine i nastup Jasmina Stavrosa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter