Dvostruki album s djelima Borisa Papandopula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema sumnje da je Boris Papandopulo jedan od najvećih hrvatskih glazbenih stvaratelja svih vremena, kao što nema dvojbi da će slušatelji novog i vrijednog 106-minutnog izdanja dvostrukog CD-a izdavačke kuće Cantus "Boris Papandopulo - Iz opusa", dijelom njegove bogate glazbene baštine, uz slojevit muzički užitak moći razumjeti Papandopulovu stvaralačku veličinu.

Njegova djela na ovom dvostrukom albumu izvode Simfonijski orkestar HRT-a, Varaždinski komorni ansambl, Zagrebački duhački kvintet, Puhački kvintet Simfonijskog orkestra HRT-a, a nepošteno bi bilo preskočiti imena solista - uz dirigenta Mladena Tarbuka sviraju Tamara Coha-Mandić i Renata Penezić (flaute), Diana Grubišić-Ćiković (harfa); Ivana Bilić (vibrafon, ksilofon); Ana Domančić-Krstulović (piccolo); Milan Čunko (viola); Maja Bakrač (klavir); Anđelko Krpan (viola); Dani Bošnjak (flauta); Branko Mihanović (oboa); Danijel Martinović (klarinet); Ricardo Luque (fagot); Bank Harkay (rog); Vanja Lisjak (trombon); Dubravka Lukin (oboa); Branko Ovčarić (klarinet) i Zvonimir Stanislav (fagot).

Izbor skladbi na ovom diskografskom izdanju, kako veli njegova urednica Erika Krpan, karakteriziraju dvije činjenice bitne za skladateljski opus Borisa Papandopula: prva se odnosi na dio njegova stvaralaštva posvećen djelima za solistička glazbala te veći ili manji orkestar, a druga na komorni opus.

Prvi CD nudi koncertnu muziku za flautu, harfu, udaraljke i gudače te concertino za piccolo i gudače, a drugi sonatu za violu i klavir, komorni koncert za violinu solo i duhački kvintet, igru za dvoje za ksilofon i vibrafon, suitu za dvije flaute, varijaciju na Rossinijevu ariju soprana iz opere "Seviljski brijač" za piccolo i trombon te tri stavka za puhački orkestar.

Papandopulo je besprijekorno poznavao mogućnosti pojedinih glazbala, ali poznavao je i umjetnike kojima je ili posvećivao ili za njih pisao pojedine skladbe. Bio je bogat idejama kojima je neštedimice obasipao svoje zapise, ostajući jedan od stožernih skladatelja hrvatske glazbe.

Boris Papandopulo (1906. - 1991.) skladao je više od 440 djela

Boris Papandopulo rođen je 1906. u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, jer je njegova majka, velika hrvatska pjevačica Maja pl. Strozzi, u Wiesbadenu bila angažirana kao komorna pjevačica. Diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu.

U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u zagrebu i Splitu, a poslije 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opis upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter