Dvostruka ovrha blokirala obrtnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako birokracija može zagorcati svakodnevicu i dovesti u pitanje egzistenciju ispricao nam je ovih dana Puljanin Dario Moscarda, ciji je obrt zbog tudih propusta doveden gotovo do ruba propasti, a ugrožena je bila i egzistencija njegovih zaposlenika, sve stoga jer pojedine institucije nisu odradile svoj posao.

Ponajprije OTP banka, koja nije obavijestila Opcinski sud u Puli da je ovrha provedena te da je iznos koji je dugovao naplacen. Zbog toga mu je isti dug naplacen dvaput, a obrt mu je bio blokiran dulje vrijeme. Moscarda je stoga želio ispricati svoju pricu da bi, rekao je, upozorio ostale gradane da širom otvore oci kada imaju posla s ovrhama.

Njegova prica zapocela je 2005. godine, kada je pokrenut postupak ovrhe jer nije platio naknadu za prenamjenu zemljišta. Kaže da priznaje da je to bila njegova greška, no nije namjeravao ostati dužan. U meduvremenu je dio naknade platio. No, Opcinski sud je pokrenuo ovršni postupak te mu je pocetkom 2008. godine s racuna obrta skinut iznos od oko 10 tisuca kuna.

- Mislio sam da je time sve riješeno, no dvije godine kasnije na racun mi je sjela nova ovrha za istu stvar, i to u iznosu od 13 tisuca kuna, rekao je Moscarda. Napominje da je odmah otišao u banku i na sud da bi riješio problem. Srecom, uspio je riješiti, cak je novac dobio natrag. Medutim, kaže da je nevjerojatno da se tako nešto može dogoditi jer je tijekom mjeseci blokade racuna bio na rubu egzistencije. Takoder, u to vrijeme nije mogao radnicima isplacivati placu. Napomenuo je da misli da je sud "nešto zeznuo" jer je primijetio da ovrha ima dva razlicita broja predmeta. Sumnja da je zbog toga nastao problem. Medutim, sudeci prema dopisu s Opcinskog suda koji smo zatražili, krivac je zapravo OTP banka koja nije izvijestila sud o postupanju po njegovom predmetu.

Opcinski sud u Puli nas je naime izvijestio da je nakon uvida u spis medu ostalim utvrdeno da je OTP banka naplacivala ovrhu po dva razlicita broja predmeta, i to 9. sijecnja 2008. godine po rješenju ovr-4038/05 u iznosu od 9.105 kuna te u iznosu od tisucu kuna. Nadalje, postupali su 8. prosinca 2010. godine po rješenju ovr-1233/07 u iznosu od 11.704 kune te u iznosu od tisucu kuna. Takoder, u spisu se spominje Hypo Alpe-Adria-bank, no samo da bi obavijestili da je banka izvijestila sud da su obavili prijenos sredstava s racuna Moscarde na racun državnog proracuna. Sa suda takoder pojašnjavaju zbog cega je ovrha zavedena pod dva broja.

U svibnju 2007. godine, naime, sud je donio rješenje kojim se dopunjuje ovrha odredena rješenjem o ovrsi iz 2005. godine, i to tako što se ovrha provodi pljenidbom i prijenosom novcanih sredstava na racunu parketarskog obrta Moscarde "Bilusso" kod OTP banke. To je rješenje otpremljeno OTP banci. Postalo je pravomocno u veljaci 2009. godine. Sud je potom pojasnio da je Dario Moscarda koncem 2009. godine na sud donio potvrdu OTP banke kojom se potvrduje da je u banci naplacen dug.

Potrebno je istaknuti da OTP banka nakon što je 9. sijecnja 2008. godine naplatila dug o tome nije izvijestila sud. Isto tako, u spisu nema podataka što je bilo nakon 8. prosinca 2010. godine kada je opet banka naplatila dug, izvijestili su s pulskog Opcinskog suda, zakljucujuci da o daljnjim ovrhama Moscarde u spisu nema podataka.

Nakon svega toga 14. sijecnja ove godine na sudu je zaprimljen podnesak ovrhovoditelja kojim povlaci prijedlog za ovrhu navodeci kao razlog da je novcana tražbina podmirena, odnosno cak preplacena. Potom je rješenjem Opcinskog suda u Puli 24. lipnja obustavljena ovrha u navedenom predmetu. Rješenje kojim se obustavlja ovrha postalo je pravomocno 8. kolovoza 2011. godine. Financijskoj agenciji dostavljeno je 4. srpnja ove godine. Nakon toga u ovršnom spisu više nema nikakvih podataka o daljnjoj provedbi ovrhe.

Kako nas je i jucer, nakon dolaska sa suda, izvijestio Moscarda, njegov je racun i dalje u blokadi. Opcinski sud je prošlu srijedu 9. studenog poslao Fini obavijest da je sve placeno i da mu se konacno odblokira racun, no do jucer ništa se nije promijenilo. Stoga Moscardi ne preostaje drugo nego cekati da i skidanjem blokade jednom zauvijek stavi tocku na ovu pricu. A kada ce to biti ne zna, jer kaže, Fina je jedna utvrda u kojoj je nemoguce bilo što precizno doznati pa je cekanje jedino rješenje. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter