Dvostruka mjerila u bolnicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocito nismo svi jednaki u sustavu zdravstva, iako ga svi jednako placamo i koristimo, komentar je Mirele Blažanovic, predsjednice Udruge roditelja u akciji RODA, na slucaj iz splitskog rodilišta, gdje su ocu novorodene bebe zabranili pristup na odjel izvan propisanog vremena za posjete, dok na istom odjelu Severina kao estradna zvijezda posjete može primati u svako doba.

Korculanin Edi Bosnic molio je da ga puste vidjeti novorodenu bebu izvan termina za posjete, jer mu posljednji trajekt za Korculu vozi u 15 sati, ali su ga u bolnici glatko odbili, porucivši mu da ne može na odjel zbog Severine. Pjevacica je, medutim, posjete svog zarucnika Milana Popovica primala i izvan propisanog bolnickog rasporeda posjeta od 16.30 do 17.30 sati.

Osim cinjenice da neki ocevi, što potvrduje splitski slucaj, smiju na odjel u bilo koje vrijeme, a drugi ne, udrugu Roda smetaju i dvostruki kriteriji kod drugih postupaka u rodilištima.

- Mnogim je roditeljima jako tužno citati da je nekima dopušten boravak s djetetom odmah nakon carskog reza, dok drugi moraju cekati da im daju dijete i do 72 sata, kaže Blažanovic, te dodaje kako su potpuno neprihvatljivi dvostruki kriteriji gdje bolnice u "izuzetnim" slucajevima dopuštaju da se izlistaju imena kompletnog osoblja koje je prisustvovalo porodu, dok se obicnim pacijenticama uskracuje cak i informacija o imenu lijecnika ili medicinske sestre koji su im bili na porodu.

- Iz ovog slucaja evidentno je kako se neke stvari u bolnicama ipak mogu provesti, te da za njih ne treba ni novac, ni bolji uvjeti, nego samo dobra volja, odnosno da netko kaže "može", zakljucuje Blažanovic.

Posebni tretman prema pacijentu samo zato što je javna osoba neprihvatljiv je i predsjedniku Udruge hrvatskih pacijenata Mariju Drlji.

- Ako je Severinin izbor bio solidarni sustav javnog zdravstva, nitko nema pravo svojim postupcima ogranicavati prava drugih koji nisu tako "jaki". Cudi me da pored toliko privatnih poliklinika Severina nije otišla u neku od njih, jer onaj tko hoce poseban tretman treba ga tražiti u privatnom, a ne u javnom zdravstvu. Ministar zdravlja morao bi se pozabaviti tim problemom, jer primjena dvostrukih kriterija prema pacijentima, ovisno o njihovom društvenom statusu predstavlja sumrak solidarnog javnog zdravstva, tvrdi Drlje. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Severina nije postavljala uvjete

Za dvostruka mjerila prema pacijentima, prema tvrdnji Severininog menedžera Tomislava Petrovica, nije kriva pjevacica. Ona, tvrdi Petrovic, nije postavljala nikakve uvjete ili zahtjeve u pogledu drugih pacijenata i s ovim slucajem nema nikakve veze.


Podijeli: Facebook Twiter