Dvostruka glazbena poslastica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnja suradnja Hrvatske glazbene mladeži i Austrijskog kulturnog foruma, kao i ove institucije s Festivalom Jazz is Back! BP, rezultirala je u subotu gostovanjem renomiranog austrijskog pijaniste, skladatelja i pedagoga Martina Reitera.

On je brojnoj publici predstavio vrsno muziciranje kroz repertoar pretežno autorskih skladbi, a publici je pak pojasnio i što mu je bila inspiracija za svaku od skladbi, o čemu dovoljno govore i naslovi kompozicija poput "Good Carma", "Zia Lina", "Gekko" i druge. S obzirom da se njegov izričaj temelji na jazzu, neizostavan je bio barem jedan standard na repertoaru, te je Reiter izveo jazz klasik Dukea Ellingtona "Caravan".

Drugi dio koncerta bio je rezerviran za temperamentni gipsy swing u izvedbi sjajnog Damir Kukuruzović Django Groupa - a kako i sam naziv benda govori, velika inspiraciju ovom sastavu koji predvodi sisački gitarski virtuoz Damir Kukuruzović jest velikan Django Reinhardt. Tako su oni, između ostalog, izveli Reinhardtove skladbe "Nuages", "Daphne", "Lulu Swing" i druge, ali i tradicionalne gipsy swing klasike kao što su "Swing Gitano" i "Dark Eyes (Oči čornje)". Sjajna temperamentna izvedba, vrstan izbor skladbi kao i zarazni gipsy swing ritam i melodije digli su na noge brojnu grožnjansku publiku, koja je ove odlične glazbenike dva puta dozvala na bis kada su izveli dvije tradicionalne skladbe - "Ševa" i "Joseph".

Večeras (nedjelja) je na programu Festivala Jazz is Back! BP Borna Šercar's Jazziana Croatica, a sutra (ponedjeljak) nastupa sastav Pao e Circo. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter