Dvosmjerna riva rasteretila središte Pule

Rivom od jučer u oba smjera (M. ANGELINI)
Rivom od jučer u oba smjera (M. ANGELINI)

Jučerašnjim otvaranjem rive za promet u oba smjera okončano je jednogodišnje prometno razdoblje koje bi, pita li se većinu građana, najradije zaboravili. Iako je zatvaranje rive, načelno bila dobra ideja, ispalo je potpuno drukčije, a sve zato jer pulski prometni sustav jednostavno nije mogao "progutati" veliku količinu vozila koja se automatizmom preselila u centar grada.

Vozači, posebno oni s sa Stoje, Verude, ili Vidikovca, naime, nisu imali previše izbora jer je pretvaranjem rive u jednosmjernu prometnicu ispalo je da svi putovi prema gradu vode na Giardine. Mnogi su zato jučerašnje puštanje u promet rive u oba smjera dočekali s olakšanjem.

"Bilo je i vrijeme", riječi su koje smo najčešće čuli tijekom jučerašnjeg obilaska rive, posebno od vozača koji su nam dobacivali razne komentare iz svojih automobila. Vraćanje dvosmjernog prometa na rivu učinjena je dobra stvar, dokazuje to i vidno rasterećenje prometa na Giardinima kojima se nakon dugo vremena vozilo gotovo nesmetano. Dakako, bilo je manjih zastoja, no oni se ne mogu usporediti s onim što je bilo donedavno.

Na rivi se otvaranjem dvosmjernog prometa malo toga izmijenilo. Na raskrižju kod Titovog parka su vraćeni semafori, izbrisane su cik-cak crte kod pješačkih prijelaza, iscrtana je nova horizontalna i postavljena nova vertikalna prometna signalizacija.

Ono što smo zamijetili, a na što je upozorilo i nekoliko građana koji su se javili u našu redakciju, jest da horizontalna signalizacija na izlazu iz parkirališta kod Foruma i Zavoda za zapošljavanje "ne prati stanje na terenu". Na tom dijelu prometnice je naime, po sredini puna crta stoga ispada da vozači koji dolaze iz smjera rive, a žele skrenuti na parking, moraju napraviti prekršaj.

Ista je situacija i prilikom izlaza iz parkirališta jer ako vozači, primjerice, žele krenuti prema bulevaru, opet moraju učiniti prekršaj jer prelaze preko pune crte. (N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter