Dvorske arije u Dvigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na završnoj veceri ovogodišnjeg Dvigrad festivala, na podiju drevne crkve sv. Sofije, nastupio je francuski ansambl "Le Parlement de Musique", koji je pod vodstvom Martina Gestera izveo splet pjesama, arija, fantazija i instrumentala za ples iz renesanse. Na programu su bila djela starih majstora Rolanda de Lassusa, Jeana Plansona, Pierrea Guédrona, Henryja du Monta, Roberta Ballarda, Diega Ortiza, Antoinea Boëssetta i Louisa Couperina.

Renomirani francuski ansambl, u kojem su uz voditelja na cembalu nastupili Stephan Van Dyck (tenor), Emmanuelle Guigues (violina, violoncelo) i najpoznatiji od njih Yasonuri Imamura (lutnja), su u predivnom ambijentu drevne bazilike, pokazali sav raskoš dvorskih arija i instrumentalnih fantazija, nastalih krajem 16. i pocetkom 17. stoljeca, koje su oduševljavale parišku aristrokraciju.

Djela koja su izvedena bila su namijenjena osobnostima kao što su kralj Louis XIV, vojvoda od Orleana i kardinal Richelieu. Njihovi su skladatelji znali prilagoditi dvorsku ariju zahtjevima baleta, pa je njihova umjetnost omogucila francuskoj pjesmi da pronade dramsku izražajnost i glazbenu recitaciju koja je izvodena na dvorskki dvoranama.

"Le Parlement de Musique" su treci put nastupili na Dvigrad festivalu, ali prvi put sa ovakvim programom, koji je izazvao oduševljenje publike, koja je napunila podij stare bazilike. Njihova ekspresija glasom i instrumentima pokazala je izuzetno poznavanje rane glazbe i stvaralacku snagu ansambla koji se specijalizirao za ranu glazbu, pa nastupa diljem svijeta. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter