Dvorište treba znati urediti da bismo uživali u njemu


Nakon zime, koja to zapravo i nije bila, i onih grozno dosadnih kiša i neugodne vlage, maltene s kalendarskim početkom proljeća sunce je konkretnije ugrijalo. Toplina i svjetlost, poznato je, utječu na hipofizu i s njom u vezi dobro raspoloženje i rastući optimizam, a sve to pak pomiče nas iz toplih i ugodnih fotelja dnevnog boravka na balkon, u vrt, na terasu ili dvorište. Koliko nas samo tamo posla čeka!

Naravno da nije dovoljno samo imati nešto od ovog nabrojenog. Treba to, štogod bilo, znati urediti i opremiti. Da bismo poslije mogli uživati - lješkariti na proljetnom suncu i kroz poluzatvorene kapke pratiti kako na nebu oblaci mijenjaju oblike, zatvorenih očiju snatriti o nekoj drugoj životnoj dimenziji dok nam toplina sunca grije tijelo i čini nas sretnima, mirisati tek procvjetalo cvijeće ili pak uživati u jutarnjem koncertu ptica…

Recimo da najprije treba ukloniti sve ono što smo tijekom zime na balkonu-terasi-dvorištu uskladištili, a naći će se tu koječega, od najlonskih vrećica do zaboravljenog voća i povrća, upotrijebljenih staklenki i kutija od jaja. Potom sve očistiti, a onda na miru odrediti što bi gdje moglo biti. Stručnjaci predlažu da je za početak dovoljno iznijeti stolicu-dvije i pozicionirati ih tako da omogućavaju diviti se prirodi koja se budi. Ako dvorište nema baš neki pogled, uvijek možete improvizirati - možda je neko drvo u blizini.

Budući da je dvorište neposredna veza s prirodom, dobro je da koristite prirodne materijale prigodom njegovog uređenja. A kad smo već kod toga, napravite kućice za ptice jer će vam se one sigurno znati odužiti svojim božanskim cvrkutom. Ako niste praktični, nema veze, u većim centrima mogu se kupiti prelijepe drvene kućice. Ako ste glazbeni tip, onda u dvorištu svakako postavite drvene ili metalne šipkice koje će vas kad zastruji vjetar, obradovati upravo komponiranom melodijom. Možete i sami napraviti instrument od školjki ili kamenčića - uzmite komad drva i izbušite male rupe u njemu. Zatim pričvrstite školjke koje ste okačili na konac. I to je sve.

O cvijeću zasigurno već sve znate. Narcisi, šafrani, zumbuli zahvaljujući toploj zimi već odavno u ovim našim krajevima cvjetaju, šareni jaglaci također su već ponudili svoje najbolje izdanje. Cvijeća ima napretek, treba ga samo pravilno odabrati. Savjet - premda je proljeće puno jarkih i živih boja, ubacite i koju pastelnu. Previše boja može zamarati oči.

Malo jezero, vodopadi i slični vodeni elementi uvijek će učiniti da vrt ili dvorište izgledaju primamljivo. Dovoljno je malo vode s mesnatim lopočevim listovima i prekasnim cvjetovima. A ako ima djece u kući, onda su ljuljačke prava stvar (i ne samo za djecu). Vični ovakvim poslovima mogu ljuljačku sami napraviti, samo moraju obratiti pažnju da su svi elementi sigurni. Ljuljačka okačena o drvo jedna je od onih stvari koje nas vraćaju u djetinjstvo i koje svi vole. Pa, kada krenete s uređenjem, buduće ideje će same od sebe nadolaziti… (Pripremila V. MEDVEDEC, foto MojEnterijer)


Podijeli: Facebook Twiter