Dvorani fale dva metra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prijedlogu rebalansa koji je u pripremi te ce pred gradske vijecnike stici do kraja mjeseca, novigradski bi proracun od 55,48 milijuna kuna trebao biti smanjen za desetak posto. U prvom je redu podbacio komunalni doprinos, koji je planiran u iznosu od devet milijuna kuna, a do kraja rujna ostvareno je tek 1,7 milijuna.

"Izgradnje nema i to je direktna posljedica aktualne situacije. S druge strane, buduci da smo na natjecajima za izgradnju sportske dvorane postigli manje cijene od predvidenih te ce kredit od 40 milijuna kuna biti više nego dovoljan, gradskoj tvrtki Neapolis sport necemo morati dati pet milijuna kapitalne pomoci", izvijestio je gradonacelnik Anteo Milos u utorak na prvom redovnom susretu s novinarima koje je na njihovo traženje, nakon ukidanja poglavarstava, uveo prvi na Bujštini.

Istaknuo je da vece investicija nece dirati, a pogotovo ne one koje se ticu društvenog standarda, vec ce generalno rezati rashode komunalnog odjela, poput projektiranja infrastrukture u starogradskoj jezgri i asfaltiranja pojedinih cesta koje ce biti prebacene za iducu godinu.

"Izgradnja sportske dvorane tece po planu i ona, prema ugovorima s izvodacima, do kraja godine mora biti gotova (izuzev opreme - sjedalica i koševa, te uredenja okoliša)", najavio je gradonacelnik. Upitan je li tocno da zbog nedovoljne visine u njoj nece biti moguce igrati medunarodne odbojkaške utakmice višeg ranga, kao što je, primjerice, finale svjetskog prvenstva, odgovorio je potvrdno. "Uz taj izuzetak dvorana ce moci ugostiti sve sportske manifestacije", naglasio je.

Rekao je da bi nosivu konstrukciju trebalo povisiti za dva metra, što je prevelik dodatni trošak da bi se tu za desetak godina eventualno mogle odigrati dvije ili tri utakmice. U meduvremenu se doista pojavio dodatni trošak, a radi se o oko 900 tisuca kuna za izgradnju cisterne za procjedne vode i upojni bunar, koji su ugovoreni aneksima. "Iako se to nije vidjelo kad su radene bušotine, pokazalo se da se izmedu slojeva kamena skuplja voda, pa smo bili prisiljeni to isprojektirati", napomenuo je.

Milos je obznanio i da je za novigradsku dvoranu pokazao interes jedan poznati ruski ortopedski institut te su u tijeku pregovori da se u njoj smjesti dijagnosticka klinika, dok bi u buducnosti na novigradskom podrucju mogao biti izgraden ortopedski centar.


Podijeli: Facebook Twiter