Dvorana u Balama ostala bez procistaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baljanska dvorana prošle je godine u listopadu, na svjetskom festivalu arhitekture, dobila prvu nagradu i proglašena je gradevinom godine. Taj objekt, projekt Studija 3LHD, konkurirao je medu 722 projekta i ušao medu 16 najljepših arhitektonskih uradaka na svijetu.

Dvorana je na vrijeme dobila svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju i rad. Izgraden je i sustav za oborinsku i fekalnu odvodnju te je uz samu dvoranu ugraden ekološki MBR bioprocistac, nužan za dobivanje uporabne dozvole. Isporucila ga je rijecka tvrtka Almes, koja je ocekivala da ce on ostati u Balama i kanila za njega od Opcine naplatiti otprilike 100 tisuca kuna. No Opcina ne placa procistac pa ga je tvrtka odnijela. Opcinari su potom prikljucili fekalnu kanalizaciju dvorane na septicku jamu obližnje osnovne škole!

Nacelnika Opcine Edija Pastrovicchija upitali smo ima li informacija o tome i je li upoznat s razlozima otkazivanja suradnje dobavljacu procistaca. "Opcina je taj procistac iznajmila, a ne kupila. Uostalom, nismo ga ni namjeravali kupiti jer ionako za godinu dana kanimo završiti cjelokupnu izgradnju sustava kanalizacijske odvodnje u Balama. Tada bi se na kanalizaciju trebala spojiti ne samo dvorana, vec i škola i obližnje kuce. Procistac smo vratili i privremeno smo se spojili na septicku jamu škole, koja je renovirana", izjavio je Pastrovicchio.

Upitan da komentira našu tezu o ciljanoj privremenoj nabavi procistaca radi dobivanja potrebnih dozvola, Pastrovicchio je odgovorio da o tome nema pojma te da nije upoznat s detaljima dokumentacije dvorane. Na pitanje imaju li dozvolu za spajanje na školsku septicku jamu, rekao je da ne zna te da se za informacije obratimo procelnici opcinske uprave Zdenki Vratovic. Vratovic i njen referent za komunalnu djelatnost nisu imali pojma o cemu govorimo. Procelnica je najprije rekla da nije ovlaštena za razgovor, a potom nam je na upit možemo li pogledati uporabnu i lokacijsku dozvolu za dvoranu odgovorila da je nazovemo sutradan.

Dean Rumora iz rijecke tvrtke Almes kaže da ne zna zbog cega su u Balama odustali od procistaca. "S Opcinom smo dogovorili da cemo postaviti procistac i nadali smo se da ce ga, kad budu vidjeli kako radi, i kupiti. Radi se o MBR tehnologiji, koja je daleko najbolja na svijetu. Mislim da su procistac uzeli samo da bi dokazali da koriste najbolje tehnologije u procišcavanju otpadnih voda. Buduci da ga nisu htjeli kupiti, morali smo ga odnijeti. To nam se dogodilo i s istim procistacem u Premanturi. Bit ce da nemamo srece na jugu Istre", zakljucio je Rumora.

Pojašnjenja smo potražili u Hrvatskim vodama, u Vodnogospodarskom odjelu za vodno podrucje primorsko-istarskih slivova sa sjedištem u Rijeci. Do direktora Gordana Gašparovica nismo uspjeli doci jer je jucer cijeli dan bio na sastanku. Nada Modrušan iz vodopravne inspekcije u Istarskoj županiji kaže da ona ne može komentirati naše navode jer za to nije ovlaštena.


Podijeli: Facebook Twiter