Dvojica Sudanaca puštena iz Guantanama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države vratile su u Sudan dvojicu zatvorenika iz Guantanama, priopćilo je u četvrtak američko ministarstvo obrane, što je najnovije oslobađanje u nastojanju da se zatvori taj kontroverzni zatvor na Kubi.

Puštanjem na slobodu Noora Uthmana Muhammeda (46) i Ibrahima Idrisa (52) broj zatvorenika u Guantanamu pao je na 158. Ranije ovoga mjeseca iz zatvora su puštena dvojica Saudijaca i dvojica Alžiraca.

Zatvor u Guantanamu osnovan je za smještaj stranaca osumnjičenih za terorizam protiv SAD-a, nakon terorističkih napada 2001. na New York i Washington.

Noor je 2011. priznao da je islamističke militante obučavao za rukovanje eksplozivom u kampu Khaldan u Afganistanu i bio je zatočen devet godina.

Idris je u Guantanamo prebačen 2002. i držan bez ikakve optužnice, a pušten je prema odluci američkog suda iz listopada koji je prihvatio argument njegovih odvjetnika da je mentalno i tjelesno bolestan da bi predstavljao bilo kakvu prijetnju.

Američki predsjednik Barack Obama u predsjedničkoj kampanji 2008. obećao je da će zatvoriti Guantanamo jer taj logor šteti ugledu SAD-a u svijetu.

No u gotovo pet godina vladavine nije to uspio ostvariti, dijelom i zbog otpora Kongresa. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter