Dvojica prijavljena zbog trganja zastave EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog trganja zastave Europske unije tijekom jucerašnjeg zagrebackog prosvjednog skupa protiv haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu policija ce kazneno prijaviti dvojicu prosvjednika.

Policija je danas izvijestila da je više nepoznatih prosvjednika demoliralo oplatu stupa na kojem se nalazila zastava EU-a, nakon cega su je potrgali. Zbog tog su uhiceni 25-godišnji L. K. i 40-godišnji D. K.

Obojica su nakon kriminalistickog istraživanja puštena na slobodu, a policija ce ih redovnim putem prijaviti za kazneno djelo povrede ugleda strane države i medunarodne organizacije za koje je predvidena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, medu ostalim, Ujedinjene narode, Medunarodni Crveni križ ili drugu priznatu medunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.

No, zakonom je propisano da se postupak protiv pocinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, medunarodne organizacije ili osobe protiv koje je pocinjeno kazneno djelo.

U policiji kažu da osim izgreda s trganjem zastave EU-a i paljenja jedne bengalke, za što je prekršajno prijavljen 30-godišnji A. K., nije bilo drugih postupanja na prosvjedu na središnjem zagrebackom trgu na kojemu se, po njihovoj procjeni, okupilo oko 7.000 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter