Dvojica poginula u padu ultralake letjelice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još uvijek nije utvrden uzrok pada ultralake letjelice tipa rans s-6 coyote sinoc kod Vrbovca. Letjelica je pala sinoc oko 20.10 sati te se nakon pada odmah zapalila i u potpunosti izgorjela.

U njoj su pronadena dva potpuno izgorjela tijela Vladimira Bodiša i Marijana Lovrica. Obojica su bila bivši vojni piloti, a Bodiš je, prema pisanju pojedinih medija, najviše vozio borbeni avion orao, bivše JNA, a navodno je i poducavao libijske pilote.

Kako se doznaje, nakon pada letjelice dvojici poginulih pokušao je pomoci 52-godišnjak, no zbog naglog izbijanja požara nije uspio izvuci dvojicu muškaraca. Pritom je lakše ozlijeden te mu je lijecnicka pomoc pružena u zagrebackoj Klinickoj bolnici Dubrava.

Prema prvim informacijama, letjelica je prije polijetanja nekoliko puta rulanjem prošla uzletno-sletnu stazu, a ubrzo nakon polijetanja došlo je do vrtnje i naglog poniranja prema zemlji.



Policija je izvijestila da je sinoc obavljen dio ocevida te da danas nadležne službe nastavljaju s istragom da bi se utvrdio tocan uzrok pada.

Letjelica nije bila registrirana

Agencija za civilno zrakoplovstvo (ACZ) izvijestila je da letjelica nije bila registrirana u Hrvatskom registru civilnih zrakoplova te da nije imala Svjedodžbu o plovidbenosti.

Provjerom podataka u službenim evidencijama utvrdeno je da je Vladimir Bodiš imao važecu dozvolu komercijalnog pilota zrakoplova CPL (A) koja istjece 29. ožujka 2012. kao i dozvolu za upravljanje jednomotornim zrakoplovom SEP (A) s istekom njezina važenja 28. srpnja 2012.

Drugi sudionik nesrece, Marijan Lovric, istice Agencija, nije zaveden u evidencijama pilotskih dozvola Agencije za civilno zrakoplovstvo, odnosno nije posjedovao važecu pilotsku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter