Dvojezicni natpisi na cijelom Ipsilonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duž cijele trase proširenog Istarskog ipsilona postavit ce se dvojezicna prometna signalizacija, na hrvatskom i talijanskom jeziku, dogovoreno je u cetvrtak na sastanku ministra prometa i veza Božidara Kalmete, predsjednika Talijanske unije i saborskog zastupnika Furija Radina te glavnog direktora Bina-Istre Davida Gabelice.

Iako je bilo predvideno da se dvojezicni natpisi postave samo na odvojcima koji se nalaze na podrucju jedinica lokalne samouprave ciji statuti ureduju dvojezicnost, oni ce se postaviti na cijelom Ipsilonu, koji ce se 11. lipnja otvoriti za promet u proširenom izdanju.

"Postavljanje dvojezicnih natpisa od velike je važnosti ne samo za talijansku zajednicu, nego i za cijelu multikulturalnu Istru", rekao je tim povodom Radin za naš list. Podsjetio je da "nema Istre kakvu poznajemo bez obje njezine talijanske i hrvatske komponente".

Na sastanku je Radin, argumentirajuci razloge neprihvatljivosti djelomicnog stavljanja talijanskih natpisa, podsjetio na dvije cinjenice. Prva proizlazi iz zakona u kojem se propisuju dvojezicni nazivi jedinica lokalne samouprave na zapadnoj obali Istre, a koji vrijede na citavom teritoriju RH.

Naravno, rekao je Radin, nije naša namjera tražiti da se dvojezicni nazivi gradova i opcina koriste na citavom državnom teritoriju, ali smatramo da je na podrucjima na kojima je talijanska nacionalna manjina povijesno nastanjena naše pravo koristiti dvojezicne nazive.

Druga cinjenica na koju se pozvao proizlazi iz cl. 3 talijansko-hrvatskog sporazuma o nacionalnim manjinama, koji propisuje da ce se postupno prava priznata manjinama na teritoriju na kojem žive primjenjivati i na ostatku državnog teritorija.

Gabelica je izrazio potpunu otvorenost za sve opcije i naglasio da, vezano za konkretno rješenje, ceka na ocitovanje nadležnog ministarstva. Kalmeta je, saslušavši argumente Radina, naglasio da su i istarski autoput i dvojezicnost bogatstvo za RH te prihvatio prijedlog predsjednika Talijanske unije. Sukladno tome, pristupit ce se i zamjeni vec postavljene signalizacije da bi sve oznake duž autoputa prilikom svecanog otvorenja bile dvojezicne.

- Moje je zadovoljstvo postignutim dogovorom potpuno. Koristim priliku zahvaliti svima koji su me podržali u postizanju ovog cilja na kojem smo radili godinama. Posebno se zahvaljujem Talijanskoj uniji, Istarskoj županiji, županu Ivanu Jakovcicu i potpredsjednici Viviani Benussi. Ukoliko se sve bude odvijalo sukladno postignutom dogovoru, otvorenje druge trase punog profila Istarskog ipsilona – zakljucio je Radin – bit ce svecanost i za talijansku nacionalnu manjinu.


Podijeli: Facebook Twiter