Dvoje uhiceno zbog zlocina nad Hrvatima u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvoje americkih državljana bosanskohercegovackog porijekla uhiceno je u srijedu na zahtjev Bosne i Hercegovine zbog ratnih zlocina nad bosanskim Hrvatima pocinjenih u toj zemlji prije 18 godina, objavio je Reuters.

Kako se navodi u sudskim spisima, Edin Džeko (39) i Rasema Handanovic (38) bili su pripadnici posebne postrojbe Armije BiH Zulfikar.

U travnju 1993. njihova je postrojba napala selo Trusinu u opcini Konjic gdje je ubila više od deset hrvatskih civila i ratnih zarobljenika te ranila cetvero civila, ukljucujuci i dvije bebe, stoji u zahtjevu za izrucenjem.

Džeko je živio u Everettu u saveznoj državi Washington, a americko državljanstvo je dobio 2006. nakon što je u tu zemlju doselio 2001. Handanovic je americka državljanka od 2002., a živjela je u predgradu Portlanda u Oregonu.

Oboje su optuženi za ubojstva hrvatskih civila, te za sudjelovanje u strijeljanju hrvatskih ratnih zarobljenika 16. travnja 1993. Americke vlasti koordinirale su njihovo uhicenje i oboje se spominju u istom sudskom spisu.


Podijeli: Facebook Twiter