Dvoje mrtvih u sukobu u Harkivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije osobe, jedan proruski militant i jedan prolaznik, ubijene su u noći na subotu u Harkivu, na istoku Ukrajine, u pucnjavi između radikalnih nacionalista i proruskih militanata, rečeno je iz policijskog izvora.

Proruski militanti pokušali su ući u zgradu gdje se nalazila skupina osoba za koje su smatrali da su pucale u petak navečer na proruske prosvjednike, dodao je taj izvor ističući da se radi o preliminarnim informacijama.

Vatru su otvorile osobe koje su se nalazile u zgradi, dodaje se, ne navodeći jesu su proruski militanti na nju odgovorili.

Vijeće sigurnosti UN-a i danas o krizi na Krimu

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu izvanrednu sjednicu posvećenu nedjeljnom referendumu na Krimu o tome hoće li se pridružiti Rusiju i na kojoj je predviđeno glasovanje o rezoluciji u kojoj se navodi da referendum ne može imati nikakvu važnost i da ne može predstavljati nikakvu osnovu za bilo kakvu izmjenu statusa Krima, javljaju press-agencije. To je formula, ističe se, koja traži od Rusije da ne pripoji Krim.

Sjednica će početi u 11 sati po lokalnom vremenu, a sazvana je na zahtjev SAD-a. Time je ovo, u posljednja dva tjedna, sedma sjednica Vijeća sigurnosti UN o situaciji u Ukrajini, jer nijedna dosad, podsjećaju novinski izvjestitelji, nije okončana konkretnim dogovorom.

Inicijativa za sazivanje današnje sjednice došla je iz Washingtona nakon što jučer, u petak u Londonu, ni nakon više sati razgovara američkog državnog tajnika Johna Kerrya i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, nije ostvaren napredak, nije pronađen "zajednički jezik" u pogledu krize na ukrajinskom poluotoku Krimu.

U predloženoj rezoluciji za današnju izvanrednu sjednicu VS UN-a poziva se na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, te naglašava kako je najavljeni referendum kršenje ukrajinskog Ustava. U predloženom tekstu rezolucije se, također, ponavlja privrženost Vijeća sigurnosti UN-a suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, ističu novinske agencije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter