Dvoje Istrana među osam najboljih na državnoj maturi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta se danas održalo predstavljanje rezultata ispita iz državne mature, a prvi su put pozvani i učenici koji su 100 posto riješili ispite iz temeljnih predmeta - hrvatskoga jezika, stranoga jezika i matematike na A razini. Ukupno je kod ministra Željka Jovanovića pozvano 22 učenika.

Osmero učenika riješilo je 100 posto ispita iz dvaju predmeta, a među njima je čak dvoje iz Istre.

Marin Kačan, maturant Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina riješio je bez greške čak dva ispita iz državne mature - matematiku više A razine te izborni predmet fiziku, a uz to je i iz ostala dva obavezna predmeta, iz hrvatskog i engleskog jezika, dobio peticu. Pozvana je i učenica pulske Gimnazije Matea Prenc, koja je također jednako uspješna bila iz matematike i fizike sa 100-postotnim rezultatom, a ispit iz hrvatskog jezika riješila je najbolje u svojoj školi.

Ispitima državne mature koja se ove godine polagala od 21. svibnja do 11. lipnja pristupilo je ukupno 34.482 osoba, od toga 12.656 učenika gimnazija, 17.354 učenika strukovnih škola i 4.472 ostalih pristupnika, a svi su oni pisali ukupno 139.887 ispita.

Državnu maturu položilo je 12.321 učenika gimnazijskih programa dok 335 učenika nije ostvarilo pozitivnu ocjenu, a od toga njih osam nije položilo dva obvezna ispita, dok ostalih 327 nije položilo po jedan. Najviše je gimnazijalcima bila teška matematika koju je palo njih 284, iako je za prolaz bilo dovoljno riješiti 24 posto zadataka niže razine, odnosno 26 posto više razine. Iz hrvatskog jezika je ispit palo 35 učenika gimnazijskih programa, a prag prolaznosti za ovaj je predmet ove godine iznosio 30 posto. Iz engleskog jezika pozitivnu ocjenu nisu dobila 22 gimnazijalca, a bilo je dovoljno točno riješiti 31, odnosno 32 posto za dvojku, ovisno je li riječ o višoj ili nižoj razini ispita. Još su dva ispita iz latinskog među obaveznim predmetima ocijenjena negativnom ocjenom.

I kod gimnazijalaca i kod maturanata strukovnih škola prosjek ocjena iz državne mature koja se ove godine polagala od 21. svibnja do 11. lipnja je ocjena dobar te je čak 47 posto ispita kod gimnazijalaca i od 45 kod strukovnjaka ocjenjeno trojkom. No, tu prestaje daljnja sličnost jer što se tiče prosjeka ukupnih ocjena, gimnazijalci su bolje prošli. Malo manje od devet posto ih je državnu maturu položilo s odličnim uspjehom, dok je to uspjelo tek 1,78 posto učenicima strukovnih škola. S vrlo dobrim uspjehom položeno je 32,25 posto ispita kod gimnazijalaca, a svega 12,38 kod učenika strukovnih škola. Dvojkom je pak ocijenjeno deset posto obaveznih ispita iz gimnazije, a čak 30 posto kod strukovnjaka.

Koliko je državna matura teža strukovnjacima pokazuje i podatak da je negativno ocijenjen svaki deseti ispit, odnosno 10 posto, a manje od jedan posto kod gimnazijalaca. Najgori su rezultati kod izbornih predmeta kod svih učenika gdje najveći postotak ocjena otpada na dovoljan, čak 36,50 posto svih pristupnika izbornih ispita dobilo je dvojku. Upravo je među ovim ispitima najviše negativnih ocjena - 17,10 posto, odnosno više od 7.100 testova nije dobilo prolaznu ocjenu.

Učenicima strukovnih škola pad na državnoj maturi odnosi "samo" nemogućnost nastavka školovanja. Za gimnazijalce je pak državna matura obavezna, odnosno tek nakon toga ovi maturanti mogu dobiti svjedodžbu o završenom srednjoškolskom obrazovanju, stoga će oni koji su pali obavezne ispite morati obavezno na drugi rok. On započinje danas prijavom ispita koje traje do 26. srpnja, dok se ispiti polažu 23. kolovoza do 10. rujna, nakon čega slijedi objava rezultata 16. rujna, a nakon roka žalbe rezultati postaju konačni 21. rujna. (M. JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter