Dvodnevni skup o Barbanu i njegovoj povijesti

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu" održava se 25. i 26. veljače u barbanskoj školi. Prvog dana, u četvrtak od 18 sati bit će predstavljen četvrti svezak zbornika "Barbanski zapisi", o čemu će govoriti barbanski načelnik Denis Kontošić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu Josip Šiklić te glavni urednik zbornika dr. Slaven Bertoša. Slijedi predstavljanje knjige mlade znanstvenice Samante Paronić "Logori smrti: potresna stvarnost barbanskih i proštinskih evakuiraca (1914.-1918.)", o čemu će govoriti Denis Kontošić, dr. Stipan Trogrlić, povjesničar, te recenzenti dr. Nevio Šetić i dr. Slaven Bertoša.

Seriju izlaganja otvorit će Anton Percan predavanjem naslovljenim "Palača Stanković u Barbanu", Denis Kontošić govorit će o piscu Petru Stankoviću/Pietru Stancovichu, dr. Sandro Cergna sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svoj je rad naslovio "Pietro Stancovich e la 'distrazione' per l’ittiologia. Osservazioni su tre lettere inviate a Giandomenico Nardo di Venezia" (Petar Stanković i "zanimacija" za ihtiologiju: tri pisma poslana Giandomenicu Nardu iz Venecije), a barbanski učitelj Lucijan Benković govorit će o don Luki Kircu, barbanskom župniku (1887.-1895.). Predavanje profesora Josipa Šiklića naslovljeno je "Stanovništvo Barbana prema popisima iz 1531. i 1945.".

Drugog dana, u petak, 26. veljače, počevši od 18.40 sati izlaganja će imati dr. Lina Pliško s Filozofskog fakulteta u Puli i Romana Percan iz OŠ Vladimira Nazora u Krnici ("Iz rakljanske frazeologije"), dr. Lenko Uravić s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli i Roberta Kontošić s pulskog Sveučilišta ("Model valorizacije uvale Blaz"), Matija Drandić iz TSŠ "Dante Alighieri" u Puli ("O povijesti Barbanskoga statuta"), dr. Slaven Bertoša s Filozofskog fakulteta u Puli ("Sutivanac u Uskočkom ratu: epizoda iz 1616.") te Samanta Paronić ("Zrnca o zanimanjima i provenijenciji iz zakutaka matice vjenčanih (1815.-1821.)"). Na kraju će uslijediti izlaganja Marka Jelenića iz OŠ u Kanfanaru i Svetvinčentu ("Barbanština u godinama smrtnosti i bolesti: 1821.-1841."), dr. Stipana Trogrlića s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" ("Crtice iz života Župe Barban u međuratnom razdoblju: 1918.-1939.") i Ive Kolić ("Od margina do značajnih društvenih i političkih čimbenika: povijest AFŽ-a u Istri"). Organizator je Općina Barban, a suorganizatori TZ Barbana i OŠ Jure Filipovića. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter