Dvodnevni program Božidara Mandića "Život u utopiji" u Puli

Božidar Mandić - život vođen borbom za pojedinca i planet
Božidar Mandić - život vođen borbom za pojedinca i planet

Književnik, likovni umjetnik i dramaturg Božidar Mandić, ujedno i utemeljitelj prve srpske ekološko-umjetničke komune "Porodica bistrih potoka", gostuje danas i sutra u Puli u okviru dvodnevnog programa pod nazivom "Život u utopiji".

Danas će se u Dnevnom boravku Rojca, s početkom u 20 sati, prikazati kratki filmovi ("Lestvica", "Šumes + eksponat", "21 vek - pražnjenje"), nakon kojih slijedi razgovor s Božidarom Mandićem.

Sutra u 19.30 sati u Gradskoj radionici na Stoji (Ljudevita Posavskog 10) slijedi happening "Pogledi", a u 20 sati književna večer s Mandićem i razgovor o čovjeku, civilizaciji i umjetnosti.

Božidar Mandić je svoje umjetničko djelovanje započeo kao jedan od protagonista novosadske konceptualne scene sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Provođenje sve intimnijih akcija i neizlagačkih koncepata unutar grupe KOD (Miroslav Manić, Slobodan Tišma, Marko Radojičić i Slavko Bogdanović) i grupe "Januar-Februar-Mart", doprinijelo je želji za svakodnevnim ostvarivanjem sličnih iskustava, čija je realizacija bila moguća jedino u prirodi. Iz Novog Sada 1977. seli u selo Brezovica podno Rudnika, gdje je utemeljio prvu srpsku ekološko-umjetničku komunu "Porodica bistrih potoka".

Objavio je 22 knjige, realizirao 19 samostalnih izložbi i režirao 22 predstave alternativnog teatra. Kolumnist je Danasa i Politike i član dječje redakcije Radio Beograda. Njegov cjelokupni život i rad vođeni su filozofijom baziranoj na borbi za pojedinca i planet. Program organiziraju Savez udruga Rojca i Gradska radionica. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter