Dvodnevna buzetska Zelena čistka

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zvuk motornih pila i kosilica odzvanjao je u subotu Buzeštinom. Buzećani su zasukali rukave, prihvatili se posla i uključili u akciju čišćenja okoliša "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" te time postali i sudionici najveće ekološke kampanje u Hrvatskoj, a koja se u sklopu svjetske akcije World Cleanup provodi u 96 zemalja svijeta.

Jednodnevna kampanja u Buzetu se protegnula na dva dana jer eko-akciju u petak su započeli vrtići i škole, ukupno petsto djece i mladih. Dječji vrtić ''Grdelin'' i Osnovna škola ''Vazmoslav Gržalja'' uređivali su svoja dvorišta te izrađivali poruke za građane kojima su ukazati na važnost čišćenja okoliša i očuvanja prirode, dok je Srednja škola čistila divlje deponije pored rijeke Mirne.

U subotnju akciju uključilo se sto i deset volontera. U devet mjesnih odbora čistilo se devetnaest divljih deponija i lokaliteta, a ukupno je očišćeno i prikupljeno 40 kubika otpada što je iznimno puno za tako kratko vrijeme trajanja akcije organizirane u razdoblju od 9 do 13 sati. Svim sudionicima u 13 sati osiguran je topli obrok i piće, no mnogi su samoinicijativno nastavili s čišćenjem i poslije ručka u poslijepodnevnim satima.

- S obzirom da je ovo druga godina da Grad Buzet i brojni volonteri sudjeluju u Zelenoj čistki, zaprepašćuje činjenica da su pojedini divlji deponiji još uvijek aktivni te se bez obzira na veliki odaziv i trud građana uložen u njihovo čišćenje, tamo i dalje odlaže smeće. Tri su kritična lokaliteta; ispod sela Juričići, kod Martinci i između Griže i Perci, rekla nam je koordinatorica akcije Meri Vivoda.

Organizatori buzetske eko - akcije bili su Grad Buzet, Park d.o.o. i Udruga Žmergo, a suorganizatori mjesni odbori, Turistička zajednica, vrtić i škole, vatrogasci, enduro klub, ribolovci i lovci te speleolozi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter