Dvjestotinjak kolaca u utrci za titule najboljih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manje od pola sata bilo je potrebno da nekoliko stotina kolaca nestane s pladnjeva kraj Batisteline šterne i završi na tanjuricima brojnih domacih i stranih posjetitelja pristiglih iz svih krajeva Istre. Završilo je time višesatno obilaženje i slikanje izložaka na trinaestoj Slatkoj Istri, izložbi tradicionalnih istarskih kolaca u Vižinadi.



Manifestacija koja se tradicionalno prireduje u sklopu proslave blagdana Svete Marije Vele ima zadatak svake godine okupiti domacice iz Istre te susjednih dijelova Slovenije i Italije koje ce u utrci za titule najboljih strucnom žiriju i publici predstaviti svoje ukusne i mirisne slastice. Da to nije nimalo lak zadatak, govori i cinjenica da je konkurencija svake godine sve jaca te je ovaj put na natjecaj stiglo rekordnih 197 uzoraka kolaca proizašlih iz pecnica 93 ucesnice.

Prestižne titule najboljih ovaj su put ponijele fritule iz Agroturizma Matohanci, kroštule Marinele Radic iz Svetog Lovreca, pinca Spomenke Ujcic iz Munci, povetica Loredane Pastorcic iz Vižinade, pandešpanj Nede Ivancic iz Ritošinog Briga, bucolaj Marije Brajko iz Oskoruša, istarske užance Danijele Koraca iz Višnjana, paštine Lucije Venier iz Kaštelira te cukerancici Ade Banovac iz Starog Pazina. Priznanja za uložen trud, odnosno izradenih dvanaest uzoraka kolaca, dobila je Mileva Pastorcic iz Vele Trabe, dok su nagrade za tradicionalnost dobile njezina sumještanka Jolanda Hrastic, te Dragica Lukin iz Umaga.

Za glazbeni dio fešte pobrinuli su se clanovi Limene glazbe Zajednice Talijana, sedam najboljih mladih istarskih pjevaca iz udruge Mali veliki Mikrofon, Eureka band i Alen Nižetic. Uz tradicionalnu gastro ponudu i štandove s picem dva su punkta nudila zabavu za djecu i mlade.

Feštu su organizirali Opcina Vižinada i Turisticka zajednica.


Podijeli: Facebook Twiter