Dvjestotinjak biciklista na Istarskom proljeću

Mucelli, Polončić, Gržinić, Stojkovski, Valter Bassanese i Vili Bassanese (V. HABEREITER)
Mucelli, Polončić, Gržinić, Stojkovski, Valter Bassanese i Vili Bassanese (V. HABEREITER)

Jedanaesto izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke Istarsko proljeće počinje u četvrtak, 13. ožujka, i traje do nedjelje, 16., a biciklisti 34 tima iz cijelog svijeta natjecat će se u tri etape koje prolaze cijelom Istrom.

Utrka je dio UCI Europe Tour sustava i registrirana je kao klasa 2 te je najznačajnija profesionalna utrka u Istri i Hrvatskoj. Otvorena je za bicikliste u kategorijama muški elite i U 23, a voze je kontinentalne, nacionalne i regionalne ekipe i klubovi.

- Ovo je jedna sinergija između gradova, općina i turističkih zajednica i Istre. Ovo je najoptimalnija moguća kombinacija i da idemo na veće ne bismo puno više napravili, rekao je direktor utrke Ivica Gržinić. Sudjelovat će dvjestotinjak vrhunskih biciklista, među kojima i oni koji će sigurno ostaviti traga u biciklističkom svijetu.

Utrku prvog dana, u četvrtak, otvara prolog, dva kilometra vožnje po Umagu - prva etapa je od Poreča do Labina u dužini od 158 kilometara, druga od Vrsara do Motovuna (157 km), a treća od Pazina do Umaga (145 km). 

Nenad Stojkovski iz Istarske razvojne turističke agencije rekao je da je zbog utrke lani zabilježila povećanje boja noćenja u Istri u ovom periodu za čak četiri tisuće, a ove godine taj će se broj povećati za čak 20 posto.

- Sve tri etape imali smo popunjene još krajem 2013. godine, a imat ćemo i bicikliste iz Saudijske Arabije te prvi put iz Azerbajdžana pa je Istarsko proljeće pravi ambasador turizma, zaključio je Stojkovski.

Valter Bassanese, direktor TZ-a Buja, u ime klastera TZ-a sjeverozapadne Istre rekao je da utrku prati i čitava lepeza ostalih događanja i ponuda te da su postali prepoznatljiva bike destinacija.

- Razvili smo bolju infrastrukturu, bike staze, 12 za brdski i šest za cestovni biciklizam, plus trasa Parenzane koja u najvećem dijelu prolazi našim područjem; imamo šest bike hotela i uskoro ćemo imati prvi mini bike hostel u Momjanu. I privatni iznajmljivači se trude da zadovolje kriterije za dobivanje licence bike smještaja, rekao je Bassanese.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese rekao je da je biciklizam idealan spoj turizma i sporta i jedan od načina produljenja pred i postsezone. Vinko Polončić, trener biciklističkog kluba Meridiana Kamen iz Pazina, kazao je da su trase ostale iste te zamolio vozače za razumijevanje tijekom utrke te za poštivanje prometne regulacije.

Davide Mucelli, jedan od biciklista Meridiane Kamena, koji se nedavno okrunio trećim mjesto na utrci Trofej Grada Umaga, rekao je da je njihov tim u formi te se nadaju dobrim rezultatima.

Organizator Istarskog proljeća je BK Meridiana Kamen iz Pazina, a suorganizatori su Grad Umag i klaster TZ-a sjeverozapadne Istre, Istraturist Umag, IRTA, Zajednica sportskih udruga Grada Umaga, gradovi Poreč, Labin i Pazin, općine Vrsar, Motovun, Kršan i Pićan, TZ Poreč, Labin, Laguna Poreč i Valamar te sponzori. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter