Dvjesto katalonskih gradonačelnika otišlo na prosvjed u Bruxelles


Katalonski zagovornici nezavisnosti nastavili su u utorak internacionalizirati katalonsko pitanje slanjem oko 200 gradonačelnika u Bruxelles na prosvjed, a španjolska vlada ih je poziva na "zdrav razum" i "smirenost".

"Sloboda političkim zatvorenicima", pisalo je na engleskom jeziku na transparentu iza kojeg su 183 gradonačelnika pjevala katalonsku himnu ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu. Prosvjedi su se time premjestili s katalonskih ulica u srce Europske unije, gdje smijenjeni predsjednik vlade Carles Puigdemont, zajedno s četvero svojih 'ministara' (consellers), preko stranih medija govori svijetu kako se u Španjolskoj "krše ljudska prava".

"Izvršen je brutalni pravni napad kojim su uslijedila masovna zatvaranja i kriminalizacija kandidata zbog promicanja političkih ideja", napisao je Puigdemont u britanskom listu The Guardian. "Ovdje više nije riječ samo o Kataloniji, već o samoj demokraciji", istaknuo je.

Puigdemont i četvero njegovih dužnosnika otišlo je u Bruxelles nakon što je španjolska vlada prošli vikend primjenom ustava smijenila regionalnu katalonsku vladu te od tamo nastupaju kao "legitimno izabrani predstavnici katalonskog naroda".

Španjolska od Belgije traži njihovo izručenje jer se prošli tjedan nisu pojavili na saslušanju na sudu u Madridu. Pod optužbom za pobunu protiv španjolske države u pritvoru se nalazi osam bivših članova katalonske vlade te dvoje aktivista zbog organiziranja građana u mirnom sprečavanju ulaska policije na biračka mjesta tijekom referenduma o nezavisnosti.

Katalonski parlament izglasao je nezavisnu republiku Kataloniju na temelju rezultata referenduma kojeg je zabranio španjolski ustavni sud. Takvi referendumi su zabranjeni ustavom na snazi od 1978. godine i uvođenja demokracije u Španjolsku. Sud je zatim poništio tu deklaraciju, a španjolska vlada raspisala prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca.

"Nastave li katalonski zagovornici istim putem nakon tih izbora, uslijedit će nova primjena članka 155.", upozorio je Rafael Hernando, zastupnik i glasnogovornik španjolske vladajuće Narodne stranke desnog centra. Primjenom tog članka španjolska ministarstva su do 21. prosinca preuzela upravljanje katalonskom administracijom.

Ankete opet daju prednost Katalonskoj republikanskoj ljevici

Prema posljednjim anketama na izborima u Kataloniji mogla bi pobijediti Katalonska republikanska ljevica (ERC), čiji je vođa Oriol Junqueras u pritvoru pored Madrida jer je kao potpredsjednik katalonske vlade sudjelovao u proglašenju nezavisnosti. On je upozorio da je time onemogućen pripremiti se za izbore. Pritvoreni dužnosnici mogu sudjelovati na izborima dok im traje suđenje, sve dok eventualno ne budu proglašeni krivima. Ovih dana se stranke pripremaju za izbore i koalicije.

Neizvjesno je hoće li ERC zajedno sa ostalim strankama za nezavisnost steći većinu u katalonskom parlamentu.

Te stranke su na posljednjim izborima 2015. osvojile 72 od 135 mjesta, što im je omogućilo usvajanje zakona o odcjepljenju od Španjolske, organiziranje referenduma i izglasavanje samostalne republike Katalonije.

"Sada su poznate posljedice kršenja zakona i državnog udara", izjavio je Hernando. "Članak 155. može se primijeniti u svakom trenutku, pa i nakon izbora bude li potrebno".

Španjolsko ministarstvo financija tužilo je bivše katalonske dužnosnike za upotrebu javnog novca za promicanje referenduma o nezavisnosti, kupnju materijala, a također i za financiranje organizacija Katalonske nacionalne skupštine (ACN) i Omnium Cultural, koje zagovaraju nezavisnost i pozivaju na mirne prosvjede. Dvojica čelnika tih dviju organizacija nalaze se u pritvoru od 16. listopada te je odbijen zahtjev da se brane sa slobode. Pritvorenim vladinim dužnosnicima se još od prošlog tjedna stavljaju na teret upotreba javnog novca za referendum, neposluh i pobuna.

Enric Millo, izaslanik španjolske vlade u Kataloniji, poslao je u utorak poruku Puigdemontu u kojoj mu savjetuje korištenje "zdravog razuma" te "smirenost" jer ga nikada nije "čuo tako uzbuđenog" kao danas.

Puigdemont je u novom razgovoru, ovaj put za katalonsku radijsku postaju Catalunya Radio rekao kako je spreman za izručenje Španjolskoj te da on i četvero njegovih suradnika mogu završiti u španjolskom zatvoru. Naveo je kako Millo nema pravo ponašati se kao predstavnik katalonskih institucija jer ga narod nije izabrao.

Puigdemont je istaknuo kako "Europa ne može imati čitavu jednu vladu u zatvoru ili egzilu".

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría rekla je u ponedjeljak kako Španjolska poštuje odluku belgijskog pravosuđa da se Puigdemont i četvero dužnosnika brani sa slobode u iščekivanju odluke o izručenju Španjolskoj.

Kriza u Kataloniji drugi je veliki problem za Španjolce nakon nezaposlenosti, pokazuje anketa Centra za sociološka istraživanja (CIS). Kao najveći problem u Španjolskoj 66,2 posto ispitanika navelo je nezaposlenost, a njih 29 posto situaciju u Kataloniji. Mjesec dana ranije samo 7,8 posto stanovnika navelo je katalonsku krizu kao najveći problem.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. listopada a CIS je proveo istraživanje od 2. listopada do 11. listopada. Istovremeno, istraživanje pokazuje kako je od tada najviše profitirala španjolska stranka centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije. Ona je ojačala tri postotna boda no i dalje je četvrta snaga na razini Španjolske.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., ima potporu 28 posto građana, lijevi centar PSOE 24,2 posto, lijeva koalicija "Ujedinjeni možemo" u kojoj je Podemos 18,5 posto a stranka Građani 17,5 posto.

Od te tri stranke jedino je Podemos bio protiv aktiviranja članka 155. ustava u Kataloniji, a u utorak je njegova zastupnica u parlamentu Irene Montero rekla kako se u "Španjolskoj krše ljudska prava".

Narodna stranka i PSOE mijenjaju se na vlasti posljednja četiri desetljeća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter