Dvjesto četiri crna balona za 204 ubijene žene


U organizaciji Sigurne kuće Istra i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije održan je tradicionalni mimohod u povodu obilježavanja nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Mnoštvo učenika, studenata, članova udruga civilnog društva i građana okupilo se najprije na Forumu odakle su s crnim balonima u rukama i predvođeni bubnjarima Puhačkog orkestra Grada Pula, krenuli Ulicom Sergijevaca prema tržnici gdje su u zrak pustiti balone, simbole za svaku ubijenu ženu, žrtvu obiteljskog nasilja. U mimohodu su sudjelovali i članovi dramske skupine INK-a koji su na efektivan način prikazali kratke inserte nasilja nad ženama.

U obilježavanje dana borbe protiv nasilja nad ženama uključila se i istarska policija koja je na štandu na tržnici dijelila promotivne materijale.

Na konferenciji za novinare održanoj prije mimohoda glasnogovornica Sigurne kuće Branka Žužić istaknula da se od 2001. do prve polovice ove godine dogodilo ukupno 751 ubojstvo, od čega 279 u obitelji pri čemu su ubijene 204 žene.

Istaknula je da je nasilje nad ženama veliki društveni problem koji poprima sve veće razmjere te da se taj problem mora svakodnevno osvješćivati i raditi na njegovom rješavanju. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter