Dvije umjetnice u grožnjanskom Fonticusu

Klavdija Marušič, Nevena Aleksovski i Eugen Borkovsky
Klavdija Marušič, Nevena Aleksovski i Eugen Borkovsky

Dvije umjetnice, Klavdija Marušič iz Slovenije i Nevena Aleksovski iz Srbije, predstavljaju se u grožnjanskoj galeriji Fonticus izložbama "Leptiri iz Fukushime" i "Strategije izmještanja".

Klavdija Marušič, koja živi i radi u Trstu, predstavlja izbor iz serije radova o bešumnim letačima izvedenih tehnikom akvarela. Radi se o njenom doživljaju putovanja u Japan nakon katastrofe nuklearne elektrane. Tijekom putovanja doznaje da su neke vrste leptira mutirale zbog zračenja, a svoje je suosjećanje izrazila u ovim radovima.

- Za život leptira karakteristična je potpuna preobrazba od ličinke do plemenitog letača. Euritmijskim ritualom, ponavljanja ideje oblika, slikarica postiže osobno pročišćenje koje nudi i promatraču, rekao je voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky

Druga umjetnica, koja je rođena u Boru a živi u Ljubljani, predstavila se s izborom iz projekta "Strategije izmještanja" u čijoj su žiži propitivanja vezana uz lokaciju i pitanja identiteta.

Borkovsky je rekao da taj projekt govori o drami odvajanja, odlazaka i vraćanja. Ideje, želje i snovi rasječeni su promjenom lokacije ili promjena lokacije inicira bijeg u želje. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter