Dvije tone hrane za 200 gladnih obitelji

Igor Loparić u skladištu u kojem se prikuplja hrana koja uskoro kreće na put (M. ANGELINI)
Igor Loparić u skladištu u kojem se prikuplja hrana koja uskoro kreće na put (M. ANGELINI)

Udruga "Naš San Njihov Osmijeh" od samog osnivanja poštuje pravilo da unutar svog djelovanja pomaže samo onim obiteljima do kojih fizički može doći i provjeriti njihovo stanje, a to je unutar Istarske županije, stoga su rijetko u mogućnosti da pomognu onima koji su im dalje. No, zbog sve većih potreba i poziva za pomoć mnogim obiteljima i izvan Istre lani je pokrenuta humanitarna akcija ''Slušaj svoje srce'' kojoj je glavni cilj bio upravo to, pomoći onim obiteljima do kojih nikada fizički nisu mogli doći.

Obići poplavljene krajeve

U 15 hrvatskih županija, uz pomoć volontera u nekima, obišli su tako 156 obitelji i prešli 4.400 kilometara i to upravo u vrijeme katastrofalnih poplava. Na putu je podijeljeno oko dvije tone namirnica.

- Ove nam je godine želja ponoviti istu akciju, veli nam predsjednik ove udruge Igor Loparić dodajući da će, kao i godinu dana unatrag, i ove godine krenuti iz Istarske, te posjetiti Primorsko-goransku, Karlovačku, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku županiju, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Sisačko-moslavačku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku te Vukovarsko-srijemsku županiju. Cilj je akcije, dodaje,  u 30 dana obići 15 županija i pomoći što većem broju potrebitih obitelji.

Pomoć domovima za djecu

Kako veli Loparić, na put se kreće 31. svibnja, a povratak planira 28. lipnja. Plan je proći oko 10.000 kilometara i za 200-tinjak potrebitih obitelji donirati oko dvije tone namirnica.

- Do današnjeg dana prikupljeno je nešto više od 20 tisuća kuna kako bi se akcija mogla realizirati, ali je potrebno prikupiti još mnogo da bismo ispunili svoja očekivanja te, osim samih obitelji, pomogli i raznim domovima za djecu, udrugama koje brinu za bolesnu djecu te odjelima pedijatrije u raznim gradovima, veli Loparić uz riječi da je do sada prikupljena oko tona hrane i oko 100 litara higijenskih potrepština, a donacije se prikupljaju i dalje.

Dodaje kako se posebno zahvaljuje Ribarskoj kolibi koja će im kombi za put donirati na čitavih mjesec dana bez ikakve naknade. Dodajmo da će prva dva tjedna s njim na putu provesti volonter Siniša Brenko, a drugih 14 dana Danijel Ćulafić, volonter koji ima samo 15 godina.

Podaci za donacije

Za sve one koji žele pomoći ovu akciju podaci za uplatu su slijedeći: Humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh, OIB: 55449734134, Societe Generale – Splitska banka d.d., IBAN: HR98 2330 0031 1004 3839 8, s napomenom: za akciju ''SLUŠAJ SVOJE SRCE''. Također, za sve informacije moguće je volontere kontaktirati na broj 099/ 308 3750. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter