Dvije srednje škole ostaju na starim lokacijama

Jedino što je učinjeno su novi prozori na prvom katu i saniran dio krova (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Jedino što je učinjeno su novi prozori na prvom katu i saniran dio krova (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Iako su iz Istarske županije već mjesecima tvrdili da se projekt "Pulskih srednjih škola" odvija po planu, nadležni su morali priznati očito, a to je da neće ispuniti svoj nerealni rok adaptacije derutnog praktikuma na Vidikovcu u koji se za manje od pola mjeseca trebala smjestiti Industrijsko-obrtnička škola. Kao što je poznato, na njeno mjesto u tzv. žutoj školi, također nakon preuređenja prostorija, trebala se, u tom istom roku, useliti Glazbena škola, koja je već četiri godine bez svojih prostora, odnosno u podstanarstvu u Upravnoj zgradi Uljanika.

- Nažalost, preseljenje Industrijsko-obrtničke škole i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova neće se uspjeti realizirati do roka koji je određen, do 1. rujna 2012., piše u priopćenju koje je Istarska županija, kao osnivač škola, poslala medijima. Sukladno tome novu školsku godinu sve pulske srednje škole započet će na postojećim lokacijama, dodaju nadležni.

Ovime je prestala višemjesečna neizvjesnost profesora dviju srednjih škola, ali isto tako i učenika i njihovih roditelja, koji gotovo do zadnjeg dana nisu znali gdje će dočekati početak nove školske godine. Budući da škole otvaraju svoja vrata već u ponedjeljak 20. kolovoza, zbog jesenjeg upisnog roka i popravnih ispita, Županija je bukvalno svoju odluku obznanila tek četiri dana ranije.

Kao razlog zbog čega nisu završili ono što su najavili još u svibnju prošle godine, iz Županije kažu da je "do usporavanja dinamike planiranja i realizacije došlo zbog objave Vlade o javno-privatnom partnerstvu i programu energetske obnove javnih građevina 2012. - 2013., kao i duljeg vremena koje se utrošilo na postizanje zajedničkog dogovora sa školama koje će biti korisnice ovih prostora."

Ono što je dosad učinjeno u sklopu projekta "Pulske srednje škole" je ništa ili gotovo ništa. Na praktikumu su sanirana dva isturena krova i zamijenjeni prozori na katu gdje su tri učionice, što je županijski proračun koštalo oko pola milijuna kuna. Još uvijek cijelo prizemlje i prostor iznutra izgledaju nedirnuto. Prema novim planovima, ovi bi se prostori trebali početi adaptirati u rujnu, ali kad bi trebali završiti, iz Županije ne žele otkriti. Krajnji cilj je da dodatnim nadgradnjama na Vidikovcu nikne centar novih tehnologija gdje bi se, osim Industrijsko-obrtničke škole, smjestile i Tehnička i Strukovna škola, no to je daleka budućnost. (Maša JERIN)

Glazbena škola ostaje u kasarni

Iako se Glazbena škola trebala iseliti iz zgrade Uljanika, bivše kasarne, krajem kolovoza jer je pulsko brodogradilište odučilo i samo iseliti iz ove zgrade i najvjerojatnije je prodati, očito je da je Županija uspjela postići dogovor s Uljanikom. No, pitanje je koliko će to koštati županijski proračun jer će, osim najma, biti potrebno snositi sve dosadašnje troškove. Županija je na uređenje i plaćanje najma ovih prostora potrošila više od milijun kuna. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter