Dvije premijere - dramska i plesna


Ogranak Matice hrvatske Buje priprema večeras u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula otvorenje izložbe "Kazalište na kotačima".

Želeći oteti zaboravu brojna svjedočanstva polustoljetnog djelovanja amaterskih i profesionalnih glumaca koji su obilježili kazališni život Bujštine, nastala je ova izložba koja istražuje povijest Bujštine i kulturno-umjetničkih udruga na ovima prostorima u poslijeratnom razdoblju sve do naših dana. Kroz plakat, slikom i riječju, prikazano je djelovanje profesionalnog kazališta "Otokar Keršovani" iz Buja poznatog pod imenom "kazalište na kotačima" te niz amaterskih dramskih kazališta.

Glumci bujskih pozornica

Posjetitelji s plakata mogu pročitati mnoga značajna imena kazališnog života predratne Jugoslavije kao i glumaca koji su započeli kazališnu karijeru baš na daskama bujskih pozornica, a među njima su Dujam Biluš, Veljko Maričić, Tana Mascarelli, Ivo Bibalo, Ivo Šebelić, Zvonko Lepetić, Vladimir Oblešćuk, Vjeročka Kudrjavceva, Silva Fulgozi i drugi. Izložbu se može pogledati svakodnevno do 18. travnja.

U ponedjeljak, 13. travnja Gradsko kazalište Kerempuh iz Zagreba dolazi u INK s "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja". Redatelj je Vinko Brešan, dramaturginja Željka Udovičić, a scenograf Dragutin Broz. Glume Goran Navojec, Borko Perić, Tihana Lazović, Mia Anočić-Valentić i drugi.

Prvi ovomjesečni premijerni naslov INK donosi 17. travnja. Riječ je o predstavi "Rinimo ga naprid" Gorana Prodana prema djelu "A rise on the market" Edwarda Taylora što je s engleskog prevela Maja Oršić Magdić. Redatelj i scenograf je Jasminko Balenović, autor glazbe Sandro Pettener, kostimografi su Desanka Janković i Jasminko Balenović, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Uloge tumače Rade Radolović, Lana Gojak, Valter Roša, Teodor Tiani, Iva Kevra, Romina Vitasović i Robert Ugrina. Ta će predstava biti reprizirana 18. travnja u 20 sati, te 20. u podne.

Izborom ove komedije Čakavska scena INK-a čini iskorak u propitivanju čakavskog govora na pozornici. Redatelj Jasminko Balenović zapisao je "to je komedija koja se vrti oko politike i političara, ali govori o čovjeku. Komedija o nama, našim vrlinama i manama, slabostima i ambicijama, ljubavima i preljubima, sa zgodama i nezgodama koje se događaju svima nama".

Gostovanja i reprize

Predstava ZKM-a "Kristofor Kolumbo" bit će izvedena 21. travnja u 20 sati u režiji Rene Medvešeka. Glume Krešimir Mikić, Sreten Mokrović, Zoran Čubrilo, Maro Martinović, Pjer Meničanin, Damir Šaban, Filip Nola, Kristijan Ugrina i drugi.

Dan kasnije Dječji vrtić Maslačak donosi otvorenje izložbe "Tragom svjetlosti", a repriza predstave "Škrtac" Gabrijela Lazića bit će na programu 22. travnja.

Narodno kazalište iz Sombora gostuje predstavom "Gospođa Olga" 23. travnja, a plesni projekt "Step Afrika" u suradnji Američkog veleposlanstva u Zagrebu i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula bit će održan 25. travnja.

U povodu Međunarodnog dana plesa, 29. i 30. travnja bit će izvedena predstava Andree Gotovine "Zatvaramo!". Kako vele u najavi "Započeli smo projektom smještenim i zamišljenim u prošlom vremenu, davne 1950. Inspirirani vremenom i estetikom pedesetih godina prošloga stoljeća krenuli smo na kreativno putovanje stvarajući likove i sadržaje koji su nas povezali i smjestili u mali noćni bar. Na tom kreativnom putu i potrebi za slobodom ostavili smo svašta iza sebe, i vrijeme, i estetiku…, ali ispunjeni osobnim pričama, melankolijom, velikim i malim pogledima, odnosima, zauzeli smo svoja mjesta na stolicama. Svi mi imamo svoja mjesta, toliko znamo, toliko shvaćamo, ponekad sjedimo tamo gdje je udobno, a ponekad tamo gdje je neudobno". Plešu Sara Stepanović,

Tisa Kliček, Mateja Kurilić, Alma Tognon, Nataša Veselinović, Melisa Kamenčić, Miriam Hichri, Dora Brkarić, Patrik Lazić, Filip Lugarić, Filip Josip Turk i Damir Lampe. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter