Dvije praizvedbe za porečku publiku

Lovro Bulešić
Lovro Bulešić

Na jednome od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, 56. koncertnoj sezoni u Eufrazijani, gdje se bezvremenska umjetnost isprepleće sa dragocjenim ambijentom pod zaštitom UNESO-a, ovoga je petka nastupio i pijanistički virtuoz Ivan Škreblin. On je ovom prigodom praizvedbama skladbi "Flucht" Davora Branimira Vinczea i "Baladom Opus, broj 3 - Vranin valcer" Željka Pedišića oduševio sve prisutne.

Već prvim Mozartovim taktovima 9 Variazion Duport KV 573 u D-duru u mjestu kontemplacije i molitve u svijetu poznate bazilike, Škreblinovi su odaslani tonovi dovedeni do savršenstva, a prisutna publika uživala u plovidbi duha. Beethovene Sonate No.17, op. 31 i No.2 u d molu "Der Sturm" i "La Tempesta" u nastavku su samo produbile glazbeno putovanje kroz vrijeme, a zatim praizvedbama Vinczea i Pedešića, oduševio sve prisutne. Za svoje veliko umijeće sviranja ovaj je umjetnik nagrađen i više nego gromoglasnim aplauzom. Nakon pauze muzički virtuoz nastavio je istim ritmom, pa niti Shumannova i Chopinova djela p nisu na kraju ovog glazbenog putovanja ostale nezapažene.

Ivan Škreblin je od najranije dobi pokazivao izrazitu nadarenost i poseban senzibilitet pri sviranju klavira. Muzičku akademiju u Zagrebu upisao je 1999. godine u klasi Đorđa Stanettija kao jedan od najuspješnijih kandidata. Diplomirao je 2004. u klasi Pavice Gvozdić, a iste je godine upisao i postdiplomski studij u klasi kod iste profesorice, kojeg završava 2010. Usavršavao se kod brojnih renomiranih svjetskih pedagoga poput V. Pavarana, K. H. Kammerling, S. Gadjijev, R. Kehrer i drugih. Tijekom školovanja nastupao je na gotovo svim manifestacijama unutar Akademije, a 2001. dobio nagradu za najboljeg studenta klavira koju dodjeljuje Akademija te nastupio na Memorijalu "Darko Lukić" u Osijeku. Nakon studija nastavio je s izvođenjem brojnih recitala diljem Hrvatske i održava preko 40 koncerata. Jedan je od pokretača Zagrebačkog ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije, za što je 2010. primio i posebno priznanje. Od 2008. član je HDGU. Predaje nastavu klavira u osnovnim i srednjim školama.

Novi koncert u sklopu 56. koncertne sezone u Eufrazijani zakazan je za 18. kolovoza, a tada će pred publiku izaći Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac poznatiji kao Zagrebački gitaristički kvartet. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter