Dvije osobe ozlijedene u Jablancu zadržane u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U KBC-u Rijeka zadržane su na lijecenju dvije osobe ozlijedene jucer prilikom nalijetanja trajekta na obalu u Jablancu, jedna s teškim i jedna s lakšim tjelesnim ozljedama, doznaje se jutros u Odjelu za odnose s javnošcu licko-senjske Policijske uprave.

U jucerašnjoj nesreci, kada je trajekt Rapske plovidbe "Barbat" udario u obalu na kupalištu, ozlijedeno je sedam osoba. Tri su bile prebacene u Rijeku, od kojih su dvije zadržane a djete koje je zadobilo lakše tjelesne ozljede sinoc je otpušteno na kucnu njegu.

U senjskom Domu zdravlja pružena je skrb osobama koje su bile u stanju šoka.

Kako je izjavila Mirela Šulentic iz Odjela za odnose s javnošcu PU, još traje ocevid kojim ce se utvrditi uzrok i okolnosti udara trajekta u stijenu na pristaništu Jablanac, a obavljaju ga djelatnici policije, Lucke kapetanije Senj i inspektor za sigurnost plovidbe na moru.

Podsjetimo, u srijedu poslije 17 sati trajekt "Barbat" u vlasništvu Rapske plovidbe udario je u rivu na lokalnom kupalištu u Jablancu te se nasukao. Nakon nesrece ronioci su pretražili dno jer se strahovalo da bi moglo biti mrtvih, ali ta su se strahovanja, srecom, pokazala netocnima. Na trajektu je navodno ošteceno nekoliko vozila, ali nitko od putnika nije ozlijeden.

Kako saznajemo od ocevidaca, trajekt je 60-ak metara prije obale dao triput signal sirenom želeci upozoriti kupace da se maknu. Na 30-ak metara od obale imao je stalno ukljucenu sirenu, a posada s trajekta je vikala kupacima da se maknu.

Nakon toga udario je u kupalište i doslovno ga polovinu srušio, medu ostalim  i šest zidanih kabina. Rampa trajekta ostala je  zarivena u kupalište pa su se automobili s trajekta preko Banje odvezli na obalu.

Odmah su na mjesto dogadaja upuceni predstavnici Ministarstva mora. Prve procjene govore da je  trajektu prilikom nasukavanja teže oštecena osovina propelera, a zbog snažnog udara u rivu ošteceno je i nekoliko vozila koja su bila na trajektu. 

"Barbat" je iz nepoznatih razloga za nekih pedesetak metara promašio pristanište.

Ovaj je trajekt izgraden 2007. godine u Grckoj, a njegova ukupna cijena, ukljucivši i radove na rekonstrukciji u Malom Lošinju, iznosila je gotovo pet milijuna eura. Trajekt je dugacak 73 i širok 15 metara, s kapacitetom od  63 vozila i 400 putnika.

Radi se o jednotrupcu koji pokrecu cetiri motora marke Doosan Daewoo, svaki snage 364 kW, što omogucuje dobre manevarske sposobnosti i brzinu od najmanje 10 cvorova.


Podijeli: Facebook Twiter