Dvije negativne ocjene - otkaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službenici i namještenici zaposleni u županijskim upravnim tijelima koji dva puta zaredom dobiju od procelnika ili župana negativnu ocjenu dobit ce otkaz.

Iako takva rigorozna odredba nije predvidena odlukom o ocjenjivanju službenika i namještenika u upravnim tijelima Istarske županije - koju su vijecnici donijeli jednoglasno na ovotjednoj Županijskoj skupštini u Pazinu - to piše u Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi.

Ipak, istarska odluka je, prema rijecima Desanke Sarvan, procelnice odjela za lokalnu i podrucnu (regionalnu) samoupravu, najrigoroznija od onih koje je ona vidjela iz drugih županija. U njoj stoji odredba prema kojoj onome tko prema jednom od kriterija (ima ih osam) ima nula bodova, ne gine ocjena "ne zadovoljava". A takva ocjena ima za posljedicu premještanje na drugo radno mjesto ili slanje na dodatno usavršavanje jer tako piše u zakonu.

Prvo ocjenjivanje, ono za rad lani, bit ce iznimno obavljeno do kraja svibnja iako je odlukom planirano da taj posao treba odraditi do kraja ožujka za prethodnu godinu.

Rad službenika i namještenika se ocjenjuje na temelju osam kriterija. Medu njima su strucnost, kreativnost i samostalnost, inicijativnost, ali i poštivanje radnog vremena, što znaci da se na posao dolazi na vrijeme, ali i da se ostaje duže na poslu ako je potrebno.

Ocjene za službenike i namještenike daju procelnici koji to cine rješenjem s obrazloženjem ocjene. Župan ocjenjuje rad procelnika. Maksimalno se može dobiti 80 bodova, a ocjene su poput školskih: od odlican do negativne koja se zove "ne zadovoljava".

Kako ce ocjenjivaci prikupljati podatke i kako ce, na primjer, provjeravati poštivanje radnog vremena, u što je ukljuceno i nepotrebno udaljavanje iz ureda, u odluci ne piše. To ce se, kao i krajnja ocjena, temeljiti na njihovoj diskrecijskoj ocjeni.


Podijeli: Facebook Twiter