Dvije nagrade Puljaninu Goranu Škoficu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastup hrvatske selekcije na 14. bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana, što je od 3. do 12. rujna održan u Skoplju, bio je izrazito zapažen, a jednako tako i kandidatura grada Rijeke za domacinstvo bijenala 2013. godine, kazale su koordinatorica hrvatskog nastupa Ksenija Orelj i izbornica Nataša Ivancevic na konferenciji za novinare .

Uspjeh naših predstavnika potvrduju i nagrade bijenala Res Artis Award koje su prvi put dodijeljene, a podrazumijevaju studijske boravke u inozemstvu za sudionike manifestacije. Od ukupno osam nagrada što ih je najveca umjetnicka mreža za rezidencije dodijelila osmorici vizualnih umjetnika iz Makedonije, Srbije, Cipra, Italije, Turske i Hrvatske, cak dvije su pripale mladom video i filmskom umjetniku Goranu Škoficu, rodenom Puljaninu s diplomom splitske Umjetnicke akademije. On se na bijenalu predstavio videoinstalacijom «Corpus», za koju je nedavno osvojio i prestižnu domacu nagradu «Radoslav Putar» za mlade suvremene umjetnike, a sada je postao dobitnik dva studijska boravka u Antwerpenu i Sao Paolu.

Poseban uspjeh bilježi i mlada autorica Ana Sladetic koja je nedavno diplomirala na Odsjeku grafike pri zagrebackoj Akademiji likovnih umjetnosti, a na bijenalu se predstavila monumentalnim crtežom «Drugi svijet« koji joj je ujedno i diplomski rad. Njoj je predsjednik talijanske asocijacije Visoni future Cataldo Collela ponudio otkup rada, te rezidenciju unutar projekta Un altro sud u regiji Basilicata.

Radovi Gorana Škofica i Ane Sladetic bili su izloženi u Muzeju suvremene umjetnosti, a skopski bijenale, po sudu Nataše Ivancevic, u cijelosti je ostvario kvalitativan skok upravo po tome što su sve izložbe u okviru manifestacije bile postavljene u muzejskim i galerijskim, a ne u nekim prilagodenim prostorima i samo za tu svrhu improviziranim paviljonima. Cinjenica da su ih postavljali profesionalci u prostorima koji baš imaju izložbenu namjenu doprinijela je utisku da je i umjetnicka produkcija kvalitetnija.

Skoplje je u sklopu bijenala ponudilo i vrlo bogat program radionica i popratnih aktivnosti koje su se cjelodnevno odvijale, a privukli su i veliku pažnju domaceg stanovništva, tako da su stanovnici Skoplja bili ukljuceni u manifestaciju i sa zanimanjem obilazili sva dogadanja. To iskustvo, smatra Ivancevic, može biti odlican putokaz i za Rijeku kad bude domacin manifestacije.


Podijeli: Facebook Twiter