Dvije nagrade i dva priznanja za prošlogodišnje projekte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Arheološkom muzeju Istre dvije nagrade i dva priznanja za projekte realizirane 2015. godine.

Ocjenjivački sud Hrvatskog muzejskog društva dodijelio je Godišnju nagradu u kategoriji za realizirani izdavački projekt u 2015. godini monografiji "Monkodonja - Istraživanje protourbanog naselja brončanog doba Istre", autorice Kristine Mihovilić u realizaciji Arheološkog muzeja Istre.

Opsežna istraživanja

Knjiga, koja je objavljena kao 25. svezak iz serije "Monografije i katalozi", velikog formata, na više od šest stotina stranica, na hrvatskom i njemačkom objedinjuje tekstove Bernarda Hänsela, Bibe Teržan i Kristine Mihovilić, voditelja opsežnih istraživanja ove gradine. Objavljeni su i prilozi koje su napisali Claudia Gerling, Helmut Kroll, Damir Matošević, Igor Medarić, Branko Mušić, Douglas Price, Barbara Tessmann, Rafko Urankar i Bernard Weninger, koji su odradili specijalistička ispitivanja Monkodonje i tamošnjih nalaza.

U kategoriji za međumuzejsku suradnju Godišnja nagrada za 2015. godinu dodijeljena je projektu "Zlato i srebro srednjeg vijeka", autora Željka Ujčića. Projekt je realiziran u suradnji arheoloških muzeja: Arheološkog muzeja u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja Slavonije i Arheološkog muzeja Istre.

- Arheološki predmeti od zlata i srebra iz srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre su zastupljeni skromnije u odnosu na one iz bogatih fundusa ostalih hrvatskih arheoloških muzeja. Budući da je ovaj pulski muzej osnovan 1902. poznati ili pak zagubljeni zlatni i srebrni predmeti izuzetne kulturno-umjetničke i arheološke vrijednosti koji su pronađeni u drugoj polovini 19. stoljeća u Istri, svojevremeno su preneseni u Beč i Trst. No, to ne umanjuje značaj i važnost ovih predmeta i postava, rečeno je lani prilikom otvorenja ove izložbe u galeriji C8.

3D rekonstrukcije

Izložba Arheološkog muzeja Istre "Istra, lav i orao - TEMPORIS SIGNA" - arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja, autorica Tatjane Bradare i Ondine Krnjak nagrađena je Priznanjem za realizaciju izložbe u 2015. godini.

Izložba na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije i multimedijalni vodič, prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. To je razdoblje kad je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. U to vrijeme, kad se diljem europskog kontinenta zbivaju velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, Istra prolazi kroz teške trenutke. Pored političke podvojenosti, prate ju kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija.

Program Spectacula Antiqua u realizaciji spomenutog muzeja dobio je priznanje za marketinško-propagandni program u 2015. godini.

Dodjela godišnjih nagrada održat će se u četvrtak, 20. listopada u 14 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter