Dvije legende ili Brecelj i Franjic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije glazbene legende predstavile su se u tvrdavi Casoni vecchi na 15. Art & Music festivalu, pa dok se Zdenko Franjic upustio u polusatnu pricu s nekima od prisutnih, Marko Brecelj je održao dvosatni koncert i taj nastup nazvao "Samoupravni socijalizam".

Franjic je pricao o svojoj diskografskoj etiketi Slušaj najglasnije, koja radi punom parom i mjesecno objavljuje deset albuma. Osim toga vodi i izdavacku etiketu kroz koju svatko može objaviti poeziju i price. Nije imao odredenu ideju o cemu bi pricao, pa mu je dobro došlo što se pitanjima ukljucio poznati pulski glazbeni alternativac Beli, a Franjic je podsjetio da je davno objavio album njegovog benda Anti Otpad, ali i albume Majki, Gori Usssi Winnetoua, Spoonsa...

- Sve podržavam, nije mi samo rock muzika dobra. Ne smeta mi ni turbo folk, ni narodnjaci jer i tu se nade bisera, a nisu ni svi rock bendovi dobri, rekao je Franjic i od narodnjaka spomenuo Hali Gali Halid, ciju "Hajde da se drogiramo" znaju svi.

Zanimalo ga je ima li u Puli novih bendova.

- Ima jedan fenomen na pulskoj sceni jer postoje stari bendovi koje si ti prvi objavljivao, poput Messerschmitta, i nemaju izdavaca...", krenuo je objašnjavati Beli na što ga je Franjic prekinuo: "Kaj ce im izdavac? Uopce ne preporucam bendovima da idu u Dancing Bear ili slicne... Lažan je status koji dobivaju izdavackom kucom. Najbolje da album sami objave. Ako su bend koji svira po koncertima, nece puno zaraditi, ali nešto hoce."

Franjic je sebe predstavio kao slobodnjaka, glazbenog pirata i covjeka koji ce radije biti ofucani ulicni pas, nego debeli pas, ali na lancu.

- Ne budi sluga, kaže. Pricao je o tome kako nešto sitno zaradi, ali ide po koncertima i tu najviše proda, pokazujuci na kovceg u kojem nosi svoja izdanja koja je prodavao i na Art & Musicu. Ispricao je i da mu je ZAMP poslao policiju, ali ga nisu tužili jer svatko ima pravo raditi samizdat.



Brecelj je koncert zapoceo akusticnom gitarom, nastavio elektricnom, a izmedu skoro svake pjesme temeljito objasnio kako je koja nastala. Kako je koncert odmicao bio je sve življi, a pokazao je da je i dalje veliki osobenjak kojeg publika izuzetno cijeni, premda posjetitelja baš i nije bilo puno.

Naziv nastupa "Samoupravni socijalizam" pokušao je opravdati pricama iz bivših vremena, od Drugog svjetskog rata do 70-ih i 80-ih, prisjecajuci se JNA, Pohorskog bataljuna te jednog djeteta rodenog 1979. u vrijeme samoupravnog socijalizma, a culi smo i onu briljantnu pricu o Ljubi Trovacu.

Ovaj karizmaticni glazbenik i performer kojem je ovo prvo gostovanje na A&M-u prisjetio se i svojih pocetaka, a svojim je pomalo bizarnim stilom nasmijavao prisutne. I pjesme su mu takve da u njima možda treba, a možda i ne treba tražiti neku logiku. Ponekada su njegove štorije jasne, a ponekad se covjek pita što je ovaj bradati gospodin konzumirao kada ih je pisao. Pitao je u jednom trenu publiku cime da je nagradi za izdržljivost, pa je prisutne cak i fotografirao da pokaže supruzi tko je sve izdržao do kraja koncerta.

Brecelj je legenda, to se vidi po tome kako ga publika prihvaca pa zato i može biti zajedljiv na vlastiti racun.

- Trebamo ismijavati ovaj šengenski piton koji nas je udaljio u Istri, porucio je na kraju svog showa. Brecelj je, za one koji ne znaju, iz Kopra. Tamo je snimljen i njegov performans prikazan u kratkom filmu "Zaloigra na Triglavu" koji smo takoder vidjeli.

Iz tvrdave Casoni vecchi preksinoc je uživo išla i specijalna emisija "Revije na ledu", koja se utorkom emitira na Radio Puli.

Buduci da je A&M proslavio 18 godina od svog pocetka, o festivalu su govorili neki od njegovih inicijatora poput Željka Hercega. Na zidovima tvrdave zakaceni su i stripovi s radionica koje su od 2007. do 2010. u sklopu A&M-a vodili Tihomir Tikulin Tico i Krešimir Certic Misch. (Piše M. RADIC; Snimio D. MEMEDOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter