Dvije Koreje vratile se pregovorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije Koreje pregovaraju u srijedu o ponovnom otvaranju njihova zajedničkog industrijskog kompleksa na sjevernokorejskom teritoriju, koji je jednostrano zatvorio Pjongjang početkom travnja na vrhuncu napetosti između dviju zemalja u pozadini kojih su bile nuklearne ambicije sjevernokorejskog komunističkog režima.

Južnokorejsko izaslanstvo doputovalo je u Sjevernu Koreju u pokušaju ponovnog otvaranja postrojenja Kaesong, ključnog za sjevernokorejsko gospodarstvo i južnokorejske tvrtke koje se izgubile stotine milijuna dolara nakon odlaska sjevernokorejskih radnika.

"Učinit ćemo što je u našoj moći kako bi ovaj sastanak vratio obostrano povjerenje i bolju suradnju", kazao je novinarima šef južnokorejskog izaslanstva Suh Ho prije odlaska na Sjever. Dvije Koreje složile su se u nedjelju nakon više od 12 sati osjetljivih rasprava o načelnom ponovnom otvaranju Kaesonga.

Pregovarači, okupljeni u selu Panmunjom, na liniji razgraničenja, dogovorili su se da će više od 120 tvornica u kompleksu nastaviti djelatnost čim za to budu spremne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter