Dvije Koreje otvorile rasprave o postrojenju Kaesong

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna i Južna Koreja počele su u subotu rasprave o ponovnom otvaranju njihova zajedničkog industrijskog postrojenja Kaesong, zatvorenog u travnju tijekom napetosti između dvije zemlje.

Tehnički problemi odgodili su pokretanje rasprava koje se odvijaju u pograničnom selu Panmunjom. Popravak telefonskih veza s Jugom zahtijevao je gotovo dva sata, objavilo je ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje u Seulu.

Obje Koreje tvrde da žele ponovno otvoriti tu industrijsku zonu koju financira Seul, a smještena je sa sjevernokorejske strane, ali si prebacuju odgovornost za njezino zatvaranje.

Sjeverna Koreja je u travnju povukla svojih 53.000 zaposlenika iz 123 tvornice u tom području navodeći kao razlog vojnu napetost i neprijateljstvo Juga.

Tijekom pregovora Seul bi trebao zatražiti pisano jamstvo namijenjeno sprečavanju novog jednostranog zatvaranja Kaesonga. Malo je izgleda da će mu to uspjeti jer bi to značilo da Pjongjang proguta ponos i preuzme potpunu odgovornost za zatvaranje postrojenja.

"Razjasnili smo naš stav bezbroj puta, ne bi li se Kaesong razvijao kao postrojenje prema međunarodnim normama, gdje prevladava zdrav razum", izjavio je glasnogvoornik ministarstva ujedinjenja Kim Hyung-Suk.

Aktivnost južnokorejskih tvrtki prisutnih u Kaesongu naprasno je zaustavljena kad je komunistički režim povukao 8. travnja sve svoje zaposlenike. Jug je nešto kasnije povukao svoje službenike i nadzornike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter