Dvije knjige koje je dizajnirala Sonda među 50 najboljih u svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva rada Studija Sonda iz Vižinade, dizajn monografije o povijesti porečkog vatrogastva "Na vatrenoj liniji" i dizajn kataloga atenske izložbe "Metaphoria II", renomirani Američki institut za grafičku umjetnost i internetska stranica Design Observer uvrstili su među 50 najboljih svjetskih izdanja u kategoriji dizajna knjige i dizajna naslovnice.

O porečkim vatrogascima

Monografija "Na vatrenoj liniji" donosi kronološki presjek povijesti dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva na porečkom području od 19. stoljeća do danas, a na ovitku su otisci ruku svih djelatnika i djelatnica koji su u trenutku stvaranja knjige bili zaposleni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi - Centru za zaštitu od požara Poreč. Autorica izdanja je Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine.

Druga nagrađena knjiga, katalog "Metaphoria II" zamišljen je kao virtualni obilazak atenske izložbe Metaphoria II, naručitelja francuskog umjetničkog laboratorija Grupe Bel: Lab’Bel.

Zahvaljujući ovoj nagradi, po primjerak knjige o porečkim vatrogascima i izložbi 'Metaphoria II' ulaze u kolekciju rijetkih knjiga u Butler Library na sveučilišyu Columbia University i u Robert Haas Arts Library na sveučilištu Yale University, a bit će objavljene i u Design Observeru.

Nagrađena izvrsnost

Izdavači i dizajneri iz 23 zemlje prijavili su oko 700 radova na natječaj "50 Books | 50 Covers", a dobitnike koji pokazuju izvrsnost u dizajnu knjiga i naslovnica odabrao je žiri u sastavu Gail Anderson, newyorška dizajnerica, autorica i edukatorica, osnivačica tvrtke Anderson Newton Design te nekada senior art director u magazinu Rolling Stone), Michael Carabetta, višestruko nagrađivani kreativni direktor u izdavačkoj kući Chronicle Books iz San Francisca i Jessica Helfand, urednica u Design Observeru u te nagrađivana autorica i dizajnerica, nedavno ovjenčana prijemom u Art Director’s Hall of Fame.

Američki institut za grafičku umjetnost (AIGA), sa sjedištem u New Yorku, najstarije je i najbrojnije profesionalno udruženje za dizajn s preko 70 ogranaka i 25.000 članova. Osnovano je 1914 godine, a priznanje 50 Books | 50 Covers dodjeljuje od 1923 godine. (Priredio Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter