Dvije kineske pande stigle u Edinburgh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Yang Guang (Sunceva zraka) i Tian Tian (Draga), dvije orijaške pande koje je Kina iznajmila zoološkom vrtu u škotskoj prijestolnici, docekane su kao prave zvijezde po dolasku u Edinburgh, uz izravni prijenos britanske televizije.

Boeing 777 nazvan Panda express, posebno unajmljen za ovu prigodu, s likom panda na pilotskoj kabini, uz zvuk gajda sletio je u zracnu luku. Fotografi su se u velikom broju okupili na terminalu, a znatiželjnici su mahali zastavicama u znak dobrodošlice.

Ovo je prvi put u zadnjih 17 godina da Velika Britanija prima orijaške pande, ugroženu vrstu, pa je dogadaj izazvao golemu medijsku pozornost.

Pande su u zracnoj luci docekali škotski politicki celnici, medu kojima i državni tajnik za škotsku vanjsku politiku Michael Moore. Zamjenik predsjednika britanske vlade Nick Clegg izrazio je u priopcenju zadovoljstvo zbog dolaska panda, ocijenivši ga "potvrdom snažnih kinesko-britanskih veza".

Domaci celnici se nadaju da ce njihov boravak u zoološkom vrtu dati poticaj turizmu i gospodarstvu.

Dvije "zvijezde" su iz zracne luke posebnim konvojem prevezene u zoološki vrt cija su ulazna vrata bila posebno ukrašena u njihovu cast i gdje su ih docekali orkestar i više stotina ljudi od kojih su neki bili maskirani u pande.

Yang Guang i Tian Tian, par osmogodišnjih panda koje su dosad živjele u pokrajini Secuanu, iducih ce deset godina provesti u Škotskoj, izvijestila je službena kineska agencija Xinhua.

Bambus kojim se hrane ovi proždrljivci uvozit ce se iz Nizozemske, a svakodnevno mogu pojesti dvadesetak stabljika od tri metra.

Yang Guang i Tian Tian su par u reproduktivnoj dobi, pa uprava zoološkog vrta ocekuje od njih brojno potomstvo, usprkos tome što ovim životinjama u zatoceništvu nedostaje libido.

U svijetu ima tek 1.600 panda na slobodi i tristotinjak u zatoceništvu, poglavito u Kini.


Podijeli: Facebook Twiter