Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe koje svakog dana pojedu jednu ili dvije jabuke imaju manje izglede za prisutnost faktora rizika povezanih s bolestima srca.
Znanstvenici s Florida State University su objavili kako je redovita konzumacija jabuka povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi te smanjenjem prisutnosti markera koji ukazuju upale i stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.
Neka ranija istraživanja su pokazala i kako sastojci jabuka pomažu u regulaciji koncentracije šecera u krvi i kontroli apetita. U novoj studiji je sudjelovalo 160 žena koje su pracene 12 mjeseci.
One koje su cešce jele jabuke su do kraja promatranog razdoblja smanjile koncentraciju tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 23%, a ostalih markera povezanih s aterosklerozom za više od 30%. Uz to, te su ispitanice izgubile prosjecno 1,5 kilogram tjelesne mase.
Znanstvenici ovakve rezultate pojašnjavaju djelovanjem pektina, vlakana koja blokiraju apsorpciju kolesterola, te antioksidansa polifenola poznatih po prevenciji oštecenja stanica slobodnim radikalima.