Dvije izložbe u Fonticusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u grožnjanskoj Gradskoj galeriji Fonticus samostalnim je izložbama predstavljeno dvoje mladih autora – Andrea Ružic i Luka Širok. Zanimljive je radove, Andreina lica njoj dobro poznatih ljudi u "Portretima" i Lukine "kolaže" cudnovatih likova, dekoracija i simbola u "Only part of my day" (Samo dio mog dana) publici na otvorenju približio voditelj galerije Eugen Borkovsky.

- Andreini su radovi nastali na temelju portreta, no ovo nije klasicna izložba portreta. Iako je pokretacki motiv lice, autorici ono postaje medij. Pred nama je kolekcija stanja - zbirka emocionalnih situacija modela, tumacenih kroz prizmu njenog doživljaja, objasnio je Borkovsky.

Svoje modele, zapravo svoj doživljaj njihovih karaktera i dubokih emocija, prikazala je akrilom, uljem na platnu i olovkom, jednostavnim, ali dramaticnim potezima, škrtom skalom tonova od crne do bijele, "cesto puštajuci boju da curi, a potezu dopušta traženje oblika", kako je primijetio Borkovsky.

Potpuno drugaciji doživljaj - eksplozijom boja, kombinacijom tehnika, od akrila do spreja, i maštovitih elemenata, asocijacijama na umjetnost Indije i Latinske Amerike, okupljenima je svojom recentnom produkcijom priuštio Luka Širok.

"Instinktivan crtež rezultira nagonskim i maštovitim impresijama - podsmijehom uvriježenom, cinicnim komentarom uobicajenom. Autor je odan promatracu i cesto je narativan. Ukoliko mu rezultat slikarskog postupka nije dovoljno rjecit, dodaje tekstualne ili brojcane oslonce.

Dah suvremenog, histericnog vremena ocitava se u njegovim ostvarenjima. Zbunjujuce figure i neobicni odnosi traže od nas, navikle na dešifriranje jednostavnih poruka megaplakata, znatan napor ocitavanja, rekao je voditelj Fonticusa.

Andrea Ružic, clanica HDLU-a Rijeka, slikarstvo je diplomirala na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnika, u klasi profesora Gordana Nikolica. Sudjelovala je na mnogobrojnim izložbama i likovnim dogadajima, izmedu ostalog, u Firenci, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Rijeci te u Grožnjanu gdje je na 15. ex temporeu dobila nagradu Opcine Grožnjan.

Luka Širok završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Veneciji, gdje se usavršavao kod profesora Carla Di Racoa. Predstavio se na nizu izložbi u Njemackoj, Austriji, Italiji i SAD-u, suraduje s galerijom Infantellina Contemporary Berlin i udrugom Associazione Artisti Sp+a u Veneciji, a trenutno živi i stvara u slovenskom Šmartnom.


Podijeli: Facebook Twiter