Dvije godine zatvora za smrt pješaka kojem nije pomogao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedžad Karic (44) iz Bala pravomocno je osuden na dvije godine zatvora jer je 24. listopada 2009. godine u Tinjanu automobilom usmrtio pješaka Željka Zajca (52).

Kaznu koju mu je izrekao Opcinski sud u Pazinu - 1,5 godina zatvora zbog nesrece koju je prouzrocio iz nehaja te još sedam mjeseci zbog nepružanja pomoci unesrecenome - pulski Županijski sud potvrdio je u potpunosti, odbivši kao neosnovane žalbe okrivljenog Karica te pazinskog tužiteljstva. Karicu je tako "amenovana" jedinstvena kazna bezuvjetnog zatvora u trajanju od dvije godine.

Osim zatvorske kazne, višestruko prekršajno kažnjavanom i osudivanom Karicu izrecena je i takozvana sigurnosna mjera na temelju koje iduce tri godine ne smije upravljati motornim vozilima B kategorije.

Na sudenju je Karic izjavio da se ne smatra krivim za nesrecu, do koje je došlo za vrijeme održavanja sajma pršuta u Tinjanu. Ispricao je da sjeca samo da je u Tinjan došao po neki alat za radnike i da je ušao u šator, a da se nakon udarca koji je dobio za šankom ili stolom više nije sjeca nicega. Ustvrdio je da je ne zna je li kasnije dobio još koji udarac ni kako je ušao u auto, za koji se ne sjeca gdje je bio parkiran niti da je uopce vozio.

Na pješaka Željka Zajca, koji je u društvu supruge hodao uz desni rub kolnika, naletio je na županijskoj cesti Sv. Petar u Šumi - Tinjan oko 23 sata. Uslijed siline udarca pješak je sletio na haubu, a nakon što je udario i u prednje vjetrobransko staklo te prednji desni dio krova, pao je na cestu. Zadobio je mnogobrojne teške ozljede, koje su na koncu bile kobne. (M. VUKŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter