Dvije godine zatvora za provalu u župni ured

Panorama Oprtlja (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Panorama Oprtlja (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Ivica Roguljić (45) iz Splita s prebivalištem u Zagrebu pravomoćno je na bujskom Općinskom sudu osuđen na bezuvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog provalne krađe u župnom uredu u Oprtlju krajem studenog ove godine. Zajedno s Roguljićem u provali su sudjelovale još dvije osobe, no protiv njih nije podnijeta prijava jer su pobjegli. Roguljić je uhićen sat vremena nakon nedjela.

Sud ga je proglasio krivim jer je 18. studenog u popodnevnim satima zajedno s dvije osobe došao u Oprtalj u iznajmljenom vozilu VW polo zagrebačkih registracijskih oznaka. Kada su došli do župnog ureda, dvojica su izašla iz automobila te se zaputila prema uredu, a Roguljić je kružio vozilom po mjestu i čuvao stražu. Dvojac je pokrio glavu kapuljačom i kapom, a jedan od provalnika je polugom okrenuo nadzorne kamere u stranu te odvijačem otvorio prozor i ušao u kuhinju ureda. Provalnici su iz ureda ukrali 5.400 kuna te se dali u bijeg.

Roguljića, koji je nastavio patrolirati po mjestu dok je dvojac već odmaknuo, policija zatekla u vozilu. Nakon provjere i sumnje da je sudjelovao u kaznenom djelu, bujski policajci priveli su 45-godišnjaka, koji je u policijskoj postaji zadržan 24 sata, dok potraga za dvojicom provalnika nije bila uspješna.

Roguljić je iznoseći svoju obranu rekao da je jednome od provalnika bio dužan uslugu pa je njega i još jednu nepoznatu osobu pristao prevesti iz Zagreba u Istru, no nije znao gdje i zašto. Kazao je da je počeo shvaćati o čemu se radi tek kada su prošli Motovun. Roguljić je rekao da zna koliki je iznos ukrao odbjegli dvojac.

Pored osude na bujskom sudu, Roguljić treba odležati i četverogodišnju zatvorsku kaznu u Remetincu, a protiv njega je u tijeku i kazneni postupak na sudu u Splitu. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter